Sverige gjorde rent hus i lag-EM

Publicerad 14 november, 2013 av Axel Smith

lagEMsverigelagEMEfter övertygande spel på alla bräden besegrades Skottland med 4-0. Nils Grandelius spelade Grunfeld, en öppning som bland annat handlar om svarts damflygelmajoritet mot vits majoritet i centrum. Konflikten förstärktes när båda spelarna fick en fribonde, men då var redan Nils pjäser mycket starkare. 1-0.
Erik Blomqvist tog en bonde i öppningen men fick flytta damen tre gånger för att hålla i den. Den konkreta inställningen är typisk för hans spelstil och gav bra resultat när motståndaren i tolfte draget avvek från det som anses bäst. Det var dock först efter att motståndaren missade ett enkelt taktiskt trix (se partivisaren) som partiet avgjordes. 2-0.
Hans Tikkanen offrade en bonde i öppningen och fick bättre placerade pjäser som kompensation. Han hade inte något konkret angreppsmål men fångade motståndarens dam och tvingade honom att ge kvalitet (se partivisaren). 3-0.
Emanuel Bergs motståndare Alan Tate har tagit många GM-skalper men är ojämn. I det fyrtionde draget gick han på en spik och förlorade en kvalitet utan kompensation. 4-0!

Frankrike behöll ledningen efter 2½-1½ mot Grekland och utmanas i morgon av Azerbajdzjan. Både Ryssland och Armenien kommer att satsa på vinst i sin inbördes match för att hänga på i toppen. Sverige möter jämnrankade Polen Futures, som är det enda lag som inte låtit sin reserv spela ett enda parti (Belgien har sin kapten som reserv). Ungdomarnas medelålder är drygt 19 år. Första- och fjärdebordsspelarna har gjort fantastiska resultat, så det är framförallt på de två mittenborden Sverige ska försöka vinna matchen.
Chessbomb valde till sist att respektera arrangörens önskemål och stoppa sin livesändning från lag-EM. På den officiella hemsidan fungerar det hur som helst utmärkt: följ rond sju klockan 15.00 i morgon.
Livesändning + tidigare partier / Resultat Foto: Calle Erlandsson (från en tidigare rond)
Byt parti i partivisaren genom att klicka på det lila fältet ovanför brädet.