Sverige 26:a i lag-EM

Publicerad 17 november, 2013 av Axel Smith

grandeliuslagEM

lagEM

Det blev en snöplig avslutning för Sverige i den sista matchen mot Montenegro. Erik Blomqvist satsade på en fribonde – till priset av kungen. Eriks konkreta spelstil innebär stora risker och i tidsnöden gick det snett. Draget efter att han promoverade blev han mattsatt.
Emanuel Bergs öppningval tydde på att han spelade på vinst som svart, men i den statiska bondestruktur som uppkom var hans avancemang på damflygeln inget värt. Vit besatte centrumfältet, fick strax därefter två förbundna fribönder och avancerade med dessa till sjunde raden. Emanuel satte punkt med en lustig springarförvandling och gav samtidigt upp. 0-2.
Efter en lång teorivariant malde Nils Grandelius säkert ned sin motståndare med två löpare mot torn och två bönder. Därmed behövde Hans Tikkanen vinna, men han var inte riktigt nära. I slutspelet offrade motståndaren bonde och höll enkelt remi. Förlust med 1½-2½.
– Dagens rond var en stor besvikelse, säger lagkapten Stellan Brynell. Sista ronden är viktig.

Fransmännen blev detroniserade i den sista ronden, efter att Vladislav Tkachiev räknat ett halvdrag för kort i tidsnöden (se partivisaren) och att de därmed förlorade mot Ryssland med 1½-2½. Armenien var också en halvpoäng från guldmedaljen, men var inte nära att vinna något av de ganska händelselösa partierna mot Azerbajdzjan. Med sin fjärde oavgjorda match blev azererna nya Europamästare.
När Sveriges ambitioner diskuterades på träningslägret tyckte några att laget måste sluta på sin förhandsranking eller bättre för att få godkänt. Eftersom slutronden kan avgöra flera placeringar tyckte man dock att det var en alltför fyrkantig målsättning och bestämde i stället att godkäntgränsen gick vid att uppnå samma antal matchpoäng som förhandsrankingen. Det var tur. För en 25:e-plats krävdes 8 matchpoäng. Sverige slutade 26:a efter särskiljning.
En godkänt insats, med andra ord. Men nog går det att sola sig lite i glansen av den oavgjorda matchen mot Europamästarna.
Alla partier / Slutresultat Foto: Calle Erlandsson (från en tidigare rond)