Storförlust mot Serbien

Publicerad 10 november, 2013 av Axel Smith

lagEMkaptenEmanuelNils Grandelius neutraliserade teoretikern Ivan Ivanisevic, men det såg ändå oroväckande ut i matchinledningen. Emanuel Berg hade försökt stänga stänga damflygeln som svart i en kungsindier genom att bemöta a2-a4 med a7-a5, men blockaden höll bara i sex drag. När vit öppnade två linjer trängde springarna in med stor positionell fördel. Det fanns ändå hopp, eftersom både Hans Tikkanen och Erik Blomqvist hade ställningar med materiell obalans där vad som helst kunde hända.
Sedan blev det bara värre. Spänningen i Eriks parti avbröts abrupt av en mattkombination. Hans undvek en dragupprepning, kanske på grund av ställningen i matchen, och schackade upp motståndarens kung – men det ledde inte till något annat än att den blev en farlig angreppspjäs. Nils höll visserligen säkert remi genom att ge en bonde och gå ned i ett olikfärgat löparslutspel, men Emanuel förlorade utan att det klassiska motspelet på kungsflygeln hunnit bli farligt. ½-3½.
I rond fyra möts Frankrike och Tjeckien på bord ett efter att ha inlett med tre segrar. Armenien är ett av fyra lag som som skuggar efter ett nytt stabilt lagresultat: en vinst och tre remier. Ryssland och 2011 års guldlag Tyskland har båda en lång väg upp till toppen.
Det finns inte många blåbärsnationer i lag-EM eftersom förbunden, till skillnad från i OS, själva står för hotellkostnaden. Schweiz, som är Sveriges motståndare i morgon, har två GM och två IM i laget. Mycket lättare än så blir det inte. Ronden börjar kl 17.00, två timmar senare än normalt. Kapten Stellan Brynell (på bilden tillsammans med Emanuel Berg) måste låta två av förlorarna spela igen.
Slutet i Eriks parti finns kommenterat på Inte bara schack.

Livesändning + tidigare partier / Resultat

Kapten Stellan Brynell & tredjebordsspelare Emanuel Berg. Foto: Calle Erlandsson.