Ny motgång i lag-EM

Publicerad 12 november, 2013 av Axel Smith

TikkanenlagEMlagEMLagkapten Stellan Brynell berättade att minerna i det svenska laget inte var så glada efter gårdagens förlust mot Serbien men att stämningen i laget ändå var god. I dag blir det nog än mindre muntert efter 1-3 mot Schweiz.
Efter öppningarna hade svenskarna okej ställningar på bord 1 och 2 och förde spelet på bord 3 och 4. Det enda orosmomentet var att Hans Tikkanen var en timme efter på klockan som svart i franskt. Ställningen var dock känd som okej för honom.
– Jag kände igen ställningen, säger han, men kom inte ihåg exakt vad jag tänkt spela. Följde det jag analyserat tidigare till liten fördel vit i stället för den förstärkning jag funnit. Var lite missnöjd, för jag hade på känn att han skulle spela varianten, men jag hade ingen anledning att tro det och mycket annat att titta på så tyvärr skippade jag det. Jag var helt klart orolig, och med rätta, men kämpade på så gott jag kunde. Det är ju det enda jag kan för när jag kommer bra så förlorar jag ju.
Det sistnämnda är en typisk Hans-kommentar som syftar på gårdagens förlust.
Nils Grandelius pressade lite med löpare mot springare men spelade också remi. Pontus Carlsson förlorade en bonde på ett märkligt sätt och Emanuel Bergs strukturella fördel visade sig vara en nackdel. Inte ens när man tittar närmare på partiet är det lätt att förstå vad som hände. Se partivisaren.
Sverige har tre lag bakom sig i tabellen. På något svårförklarligt vis har svenskarna lottats mot Makedonien, som ställer upp utan sina bästa spelare.

Frankrike leder efter 2½-1½ mot Tjeckien. I damklassen har Ukraina och hemma­nationen Polen full poäng. Polen tog silver vid förra lag-EM och förbundet menar att tävlingen är det viktigaste schackarrangemanget i Polen sedan OS 1935. TV visar flera inslag dagligen och lag-EM har fått en egen sång.
Rond fem spelas i morgon 15.00. Missa heller inte VM-matchen 10.30. Det gör inte det svenska laget.
 – Det är klart att vi hänger med på hur det går i VM, säger Brynell. Men det har ju inte gått åt så mycket tid och kraft till det hittills.
Livesändning + tidigare partier / Resultat