Kraftigt bakslag för Anand

Publicerad 16 november, 2013 av Axel Smith

logo_VM_2013carlsenVMViswanathan Anand hade ingen lust att åter gå in i Berlinerförsvaret utan gick över i d3-spanskt, en öppning som har blivit oerhört populär de senaste åren. Ställningstypen som uppkommer är av manövrerande karaktär och teorin är fortfarande under utveckling. Ytterligare ett öppningsval som passade Carlsen utmärkt.
I mittspelet tyckte inte Anand att han hade någon fördel utan började förenkla ställningen.
– Magnus manöver med sin springare var bra och då började jag … Jag trodde att jag fick en solid ställning efter Dg4, men sen vet jag inte – det ena misstaget efter det andra.
Anand hade en dubbelbonde i centrum som inte alls såg svag ut, men när han tvingades avancera med en närliggande bonde kunde Magnus börja pressa. Anand gav en bonde för att komma in i ett tornslutspel där han trodde att han skulle hålla remi.
– Jag trodde att det var remi, sa Carlsen. Jag hade en liten fälla med Kf4-e3 och dessvärre föll han i den. Efter det är det mycket svårt, kanske till och med omöjligt.
Det fanns fortfarande en räddning. ”Det är alldeles för långsamt”, sa Carlsen när en journalist föreslog draget på presskonferensen. Anand tänkte heller inte i de banorna.
– Idag var ett kraftigt bakslag, sammanfattade han partiet. Man kan bara göra sitt bästa.
När han blev ombedd att utveckla sin strategi inför fortsättningen undrade han om journalisten inte förstod engelska.
– Att göra sitt bästa innebär att göra sitt bästa.
Carlsen var på utmärkt humör men ville inte ta ut segern i förskott. På fridagen blir det mycket sport – eftersom Carlsen vill vinna och går in med full kraft i allt han gör glömmer han schacket och får den vila han behöver under en lång match. Läkaren Brede Kvisvik berättar att de än så länge spelat fotboll, bowling, volleyboll, pingis, simmat och spelat basket.
Partiet nedan följer med spelarnas kommentarer från presskonferensen.
Foto: Den officiella hemsidan / Livepartier / VG:s sändning