Hedersam förlust mot Spanien

Publicerad 10 november, 2013 av Axel Smith

lagEMGrandeliusLagEM1I rond två fick Sverige ånyo tufft motstånd. Nils Grandelius mötte 31-årige Francisco Vallejo Pons (2705), som enligt egen uppgift har pensionerat sig och endast spelar vid speciella tillfällen. Redan efter sex drag hade de lämnat teorin i en damindier. Nils tog en bonde men gav strax tillbaka den för att neutralisera motståndarens utvecklingsförsprång. Efter tjugo drag tvingade Nils in Vallejo i en dragupprepning.
Pontus Carlsson utjämnade bekvämt i en förflackad ställning, men spelarna såg ut att hjälpas åt för att skapa komplikationer. I det 37:e draget gick Pontus in i en taktisk slagväxling som resulterade i ett svårt tornslutspel som han inte kunde hålla.
I det läget behövde antingen Emanuel Berg eller Hans Tikkanen vinna, men ställningarna gav inte något hopp. Två remier gav slutresultatet 1½-2½, men det svenska laget lär inte vara nöjt med en hedersam förlust. På söndagen väntar Serbien, som Sverige spelade 2-2 med i OS.
Många lag låter den som förlorat vila i nästa rond. Det är inte en form av bestraffning och beror inte heller på övertygelsen om att den som förlorar är i dålig form. Anledningen är att de flesta spelar sämre dagen efter ett förlustparti, vare sig de vet om det eller ej. Det känns troligt att Pontus står över i morgon.
I toppstriden har det varit jämna matcher redan från rond ett. Armenien har vunnit ett parti och spelat sju remier, och ligger en matchpoäng efter de fem nationer som delar ledningen. Ryssland förlorade överraskande med 2½-1½ mot Turkiet.

I partivisaren hittas Vallejo Pons bondeoffer, ett kvalitetsoffer av Hans och Pontus slagväxling. Ser man tillbaka på gårdagens fina resultat mot Azerbajdzjan finns Hans vinst kommenterad på Inte bara schack. I partivisaren hittas dessutom den avgörande sekvensen i Eriks parti.
Foto: Calle Erlandsson