Det svenska laget är redo för Lag-EM

Publicerad 8 november, 2013 av Axel Smith

lagEMPå landslagslägret i augusti ifjol analyserades den så kallade OS-slaven dagarna innan avresan till Istanbul. Matchen mot Brasilien i sista ronden avgjordes av just den öppningen. Spelarna var ändå inte helt nöjda, utan ville ha mer tid mellan lägret och turneringsstart. Efter årets läger (se tidigare text) fick de en och en halv vecka till att finslipa varianterna.
På lägret jobbade Emanuel Berg med sin repertoar och testade den i träningspartier med stor framgång. Han menar ändå att något annat är lägrets huvudsyfte.
– Man vet inte vad som kommer i partierna, så individuellt vet jag inte hur stor nytta det gör. Men jag tror att lägret har stor betydelse för laget. Man spelar i första hand för laget och då är lagstämningen det viktigaste. Vi ska hålla ihop hela turneringen.

13Emanuel-specialservI pingismatcherna under lägret hade Emanuel en specialserv med överskruv som ibland skördade fem snabba poäng på rad. När bollen returnerades dök den rakt ned på bordet. Men vann alla mot alla; nästan som om det var en tanke att svetsa samman laget.
För Hans Tikkanen, som inte spelat någon turnering sedan SM, var lägret en upptakt för att komma igång taktiskt. Han ser fram emot lag-EM.
– Sådana lagtävlingar är alltid en höjdpunkt. Jag är mer motiverad än vad jag var mot slutet när jag spelade som mest.

Spelarna tyckte inte att slutplaceringen var det viktigaste; den avgörs mycket av resultatet i sista ronden. I stället satte de upp en målsättning att få möta högrankade nationer, gärna vinna mot ett av dem och spela bra som ett lag.
Redan i rond ett får de möta en av de bästa nationerna: Azerbajdzjan. Det ska bli intressant att se vilket lag Stellan Brynell tagit ut, och om de har någon chans.

Sverige är rankade 25:a av de 38 nationerna. 2007 och 2011 slutade Sverige på 27.e plats. Även om Ryssland inte har med Vladimir Kramnik i laget är de topprankade. Favorit är ändå den regerande olympiska mästaren Armenien, som alltid lyckas bra i lagtävlingar.