Carlsen tog ledningen i VM-matchen!

Publicerad 15 november, 2013 av Axel Smith

logo_VM_2013magnusI sitt tredje vitparti ändrade Magnus Carlsen strategi och tillät Anand att spela en normal öppning: Noteboom. I det sjätte draget undvek dock Carlsen den skarpaste varianten, som bl.a. Tikkanen spelade i lag-EM, och spelarna fick en ställningstyp där de var utelämnade åt sig själva. Efter 13 drag hade de redan använt 50 minuter var.
– Jag tycker att det var en intressant öppning som gick ganska bra för mig, sa Carlsen på den efterföljande presskonferensen. Jag fick fördel men sedan spelade jag fel i mittspelet och fick inte ut något av det.
Carlsens hade bättre löpare och bättre bondestruktur men tillät Anand att få tillräckligt med motspel.
– Jag såg inte hans 34:e drag, fortsatte Carlsen. Jag var till och med rädd att jag skulle stå sämre. Då tänkte jag inte på vinstchanser, men senare visade det sig att slutspelet var svårare att hålla för honom än jag trodde.
Anand var som han brukar efter en förlust: mycket kortfattad.
– Det finns många fortsättningar. 34…Td4 ser starkt ut men jag tror att det var det avgörande misstaget. Jag trodde att jag skulle kunna få motspel i tornslutspelet men det var inte möjligt.
Journalisterna, som följt partiet med analysmotor, frågade honom om han inte kunde ha hållit remi efter 45…Ta1, men det trodde han inte på. Carlsen var nöjd med partiet men var ändå försiktig.
– Det är inte den som vinner först som vinner matchen, men det var en bra start. Anand har två vita i de följande två partierna.
– Jag hade föredragit ett annat resultat, sa Anand, men jag får försöka.

– Vi har aldrig upplevt något liknande, sa den legendariske sportjournalisten Arne Scheie exalterat i VG:s TV-sändning.
I studion jämförde de vinsten med 2-1-målet mot Brasilien i VM 1998. Mer om schackfebern i Norge kommer i morgondagens rapport.
För mer utförliga kommentarer till partiet hänvisas till Ralf Åkessons TfS-reportage.
Foto: Den officiella hemsidan / Livepartier