Carlsen nära första vinsten

Publicerad 13 november, 2013 av Axel Smith

logo_VM_2013MagnusVMsvartvitI det fjärde partiet valde Magnus Carlsen Berlinförsvaret i spanskt. I det åttonde draget byts damerna av, och därför har öppningen felaktigt fått stämpeln som tråkig. Strategiskt sett är det ett otroligt rikt slutspel med flera obalanser. Det passar dessutom Carlsen som hand i handsken eftersom förståelse är viktigare än exakta dragföljder. Tidigt lämnade de befintlig teori.
I det artonde draget offrade Anand bonden på a2. Carlsen tvekade inte, som Anand gjorde i gårdagens parti. Löparen blev tillfälligt inspärrad, men till skillnad från Fischers löpare i VM-matchen 1972 lyckades Carlsen smita undan. Han behöll merbonden under hela partiet, men spelade inte tillräckligt exakt för att vinna.
Även om NRK vann upphandlingen av TV-bilderna från Chennai direktsänder också Norges näst största tidning VG från matchen. I en studie leder författaren, schackspelaren och rikskändisen Hans Olav Lahlum diskussionen samtidigt som reportrarna besvarar läsarnas frågor via en chatt. Spänningen hålls uppe med ett diagram som visar hur stora vinstchanser spelarna har i nuvarande ställning, och hur de påverkas av kommande drag.
I sändningen frågade de Zlatan Ibrahimovic om han följde matchen. Han log sitt typiska leende och tittade ned innan han kom på vad han skulle svara:
– Jag gillar schack – det är kul att kunna lira. Det är inte ofta jag spelar, men när jag var yngre spelade jag mer. Jag vet att de som spelar schack tänker framåt. De är smarta människor så det är kul för dem. Vad ska jag säga?
På VG följde 250 000 personer sändningen under det tredje partiet och på NRK ytterligare 450 000. Detta var på dagtid under en vardag, i varje person följde i snitt sändningen i två timmar. Det är schackfeber i Norge! Fast det låter inte lika imponerande i jämförelse med antalet som såg höjdpunkterna i Indien: 80 miljoner.
Anand är säkert nöjd med 2-2 inför den andra vilodagen, men till skillnad mot vad man ofta får läsa har hans turneringsform varit helt okej under 2013. Efter en bra och fyra godkända turnering spelade han dåligt i Tal Memorial, men då var han säkert mer intresserad av att dölja sina förberedelser än av att ta poäng.
Foto: Den officiella hemsidan / Livepartier