Carlsen – Anand 5-3

Publicerad 19 november, 2013 av Axel Smith

logo_VM_2013anandcarlsen8VM-titeln kommer närmare för Magnus Carlsen efter ytterligare en händelselös remi. Han överraskade med 1.e4 och Viswanathan Anand valde då att spela Berliner – samma försvar som Carlsen framgångsrikt använt sig av i tre partier. Kanske ville han ta reda på vilken variant Carlsen tyckte var farlig.Det fick han inte. Carlsen valde en tam fortsättning och bytte snabbt av alla pjäser. När de tog remi efter 33 drag hade de ett symmetriskt bondeslutspel. Carlsen hade endast använt 20 minuter.
– Jag hade inte något emot att spela remi, som man kunde se på mitt spel, sa Carlsen. Jag hoppades bara att lägga ut ett par fällor och forcera remin om han inte föll i dem.
Efter dagens parti fick spelarna genomgå ett dopingtest. Nu har de en fridag innan det nionde partiet på torsdag 10.30. Det finns de som menar att Anand borde variera sig och spela 1.d4 i nästa parti, men det finns också argument för att fortsätta på den inslagna vägen med 1.e4. Poängen med att hålla sig till ett förstadrag är att Carlsen inte tillåts att variera öppningarna lika mycket. Förberedelserna blir därmed viktigare, men det gäller naturligtvis att Anand hittar en variant han tror på. Kanske går han tillbaka till sitt ursprungsval: Berlinerslutspelet. Om inte Carlsen väljer en ny öppning, förstås.
Många frågor – svaren kommer på torsdag.
Foto: Den officiella hemsidan / Livepartier / VG:s sändning