2-2 mot Bulgarien

Publicerad 16 november, 2013 av Axel Smith

lagEMhtikkanenEfter ett par timmars spel såg det ut som att Sverige vänt på strategin och försökte hålla remi på bord 2-4 medan Nils Grandelius spelade på vinst mot Veselin Topalov. Via Ragozin hade det uppkommit en damgambitliknande ställning där svarts a7-a5 innebar en försvagning som gjorde det svårt att få ut vitfältaren. Topalov offrade kvalitet och gick ur flera dragupprepningar, men Nils smet över med kungen till damflygeln och stod bättre.
Samtidigt räddade Erik Blomqvist sig genom att få in ett taktiskt trix och neutralisera motståndarens fribonde på sjunde raden. I Emanuel Bergs parti hade jämvikten aldrig rubbats, och remi var det enda möjliga resultatet i båda partierna. Hans Tikkanen var bonde under, men det såg inte så farligt ut eftersom merbonden var dubblerad.
Nils var osäker på hur mycket bättre han stod. Problemet var att det inte fanns någon öppen linje och att det därmed inte var enkelt att aktivera tornen. En handfull drag efter tidskontrollen gjorde han ett par dåliga drag som tillät Topalov att aktivera alla sina pjäser. Nils gav tillbaka kvaliteten men kunde inte rädda partiet. Han tyckte inte att det berodde på att han var extra nervös av att Topalov satt på andra sidan brädet. Ställningen var helt enkelt komplicerad.
I stället blev Hans poängräddare efter att motståndaren missat dels en vacker remiräddning och dels Hans avgörande mellanschack. Se partivisaren.

Sista ronden börjar 11.00 – märkligt nog prioriterade arrangören en fridag framför att starta vid samma tid i ronden då allt avgörs. Toppmatcherna är Armenien (12) mot Azerbajdzjan (13) och Ryssland (11) mot Frankrike (13). Vinner Azerbajdzjan och Frankrike avgörs det av Sonnenborg-Berger, som bl.a. påverkas av hur det går i Sveriges match mot Montenegro. Sverige är något högre rankade och får vid vinst en slutplacering kring sjuttonde plats.
I damklassen har Ukraina redan säkrat segern och hemmanationen Polen ser ut att ta hem silvret.
Livesändning + tidigare partier / Resultat Foto: Calle Erlandsson (från en tidigare rond)