Sveriges tredje raka vinst i lag-EM

Publicerad 16 november, 2013 av Axel Smith

lagEMGrandeliusLagEM1Sverige gjorde en stark insats mot Polens ungdomslag och vann med 3-1 efter fyra långa och intressanta partier. Kommenteras nedan förklaras utförligare i partivisaren.
Nils Grandelius fick en något bättre ställning efter ett damindiskt parti som gick över i kungsindiskt; svarts enda möjliga genombrott (…f5) försvagar de vita fälten. Efter lite obeslutsamt spel jämnades chanser ut tills motståndaren tillät en bindning längs e-linjen. Det Nils fick var just ett vitfältsinitiativ som gav avgörande spel på kungsflygeln. 1-0.
I Burn-varianten i franskt gav Emanuel Berg sin motståndare en dubbelbonde i det sjätte draget. Motståndaren komplicerade till spelet genom att offra en kvalitet, men i ett långt slutspel visade sig tornet starkare än springaren, trots två merbönder. 2-0.
I det läget blev Erik Blomqvists motståndare tvungen att gå ur en dragupprepning och spela på vinst trots att han var kvalitet under, något som Erik effektivt utnyttjade. Att Hans Tikkanen däremellan hade förlorat efter att ha haft uppförsbacke större delen av partiet gjorde inte något. 3-1-segern tog Sverige upp till en 23:e plats, fyra placeringar över förhandsrankingen.
I morgon väntar Bulgarien. Strategin i den matchen är ganska enkel: försök att överleva partiet på bord ett mot Veselin Topalov och satsa i övriga tre partier.
–    Det känns rimligt att jag ska spela på bord 1, sa Nils inför tävlingen. Jag är den aktivaste spelaren och den som jobbar mest med schack. Ofta blir det öppningsmässigt lite mer press i toppen än på de lägre borden. Och jag har jobbat mycket med schack inför lag-EM. Öppningsmässigt samarbetar vi i laget så mycket vi tjänar på det. Det finns säkert andra lag med besvärliga spelare som inte gör det.
Nils är obesegrad och har försvarat förstabordet lika bra som i OS, men Topalov har presterat näst bäst av alla spelare i lag-EM så långt.

På bord 2-4 spelar Hans, Emanuel och Erik.
–    Laguttagningarna har gått okej, säger kapten Stellan Brynell. Inga protester än.
Han tycker att Frankrike har imponerat och hoppas att de ska ta guld. Efter att fransmännet spelat 2-2 mot Azerbajdzjan väntar Armenien i en ny toppmatch.
Livesändning + tidigare partier / Resultat Foto: Calle Erlandsson (från en tidigare rond)