Sverige tog första segern i lag-EM

Publicerad 13 november, 2013 av Axel Smith

lagEMeriklagEMErik Blomqvist (bilden) blev snabbt färdig mot Makedonien. Motståndaren fick remischackar efter ett pjäsoffer i sjätte draget. På landslagsbloggen beskriver Erik remin som ”pinsam” men sett till matchens utveckling blev det precis vad som behövdes. Det var också skönt för honom att ta sin första poäng i landslaget. Bortsättningen mot Serbien beskriver han som att han fick en vild fantasi med lite tid, men att det i efterhand ser helt obegripligt ut.
– Man har nog alltid en viss nervositet i sådana här sammanhang. Sen är det extra tungt att förlora i lagmatcher och i synnerhet när man representerar sitt land. Det hjälper inte med några tröstande ord från lagkamrater utan det är det är bara att bryta ihop och komma igen, för att använda en sportklyscha. Jag har haft lovande ställningar i båda mina första partier men inte kunnat ta vara på chanserna.
Emanuel Bergs parti blev tidigt komplicerat. Han offrade en bonde för utvecklingsförsprång och ökade därefter insatsen med en hel pjäs. Hade motståndaren tagit den på rätt vis hade det blivit tufft, men han avstod. I stället fick Emanuel offra kvalitet för förkrossande spel. 1½-½ till Sverige.
Hans Tikkanen missade ett mellandrag och fick kämpa för remi. Även Nils Grandelius var ett tag i svårigheter innan han redde ut problemen. 2½-1½
I morgon är det fridag och därefter väntar Skottland. Sverige vann med 3½ i OS 2012 och Skottland ställer nu upp utan sina tre bästa spelare.

Frankrikes segersvit blev stoppad efter 2-2 mot Ungern, som har en intressanta laguppställning med de två högst rankade spelarna på bord tre och fyra. Grekland gör nästa försök att slå franskmännen.
För övrigt: arrangören, uppbackad av kontroversielle ECU-presidenten Silvio Danailov, menar att de har copyright på livesändningen. Ett tidigare domstolsbeslut har dock slagit fast att det inte går att ta copyright på schackdrag och hoten har inte fått andra schacksidor att avstå från att livesända.
Livesändning + tidigare partier / Resultat Foto: Calle Erlandsson