Ögonblicksbild från landslagslägret

Publicerad 25 oktober, 2013 av Axel Smith

Lager– En överraskande detalj,  säger Nils, som sitter vid datorn. Svart drar.
– Aha, säger Erik efter en stund och visar ett drag.
– Nej! säger Nils.

Torsdag-lördag är det svenska lag-EM-laget samlat i Lund för ett träningsläger. Pontus Carlsson tvingades lämna återbud eftersom han bor i Kina, men Hans Tikkanen, Nils Grandelius, Erik Blomqvist och Emanuel Berg är på plats, liksom lagledare Stellan Brynell och undertecknad.
Målsättningen med lägret är att svetsa samman laget samtidigt som spelarna får utbyta öppnings­idéer och analysera viktiga varianter. Vanligtvis sitter Nils vid datorn, medan övriga flyttar pjäserna på brädet och försöker förstå vad som händer. Syftet är i första hand att bekanta sig med ställningstypen och känna till vanliga pjäsmanövrar, men också att hitta konkreta drag i de kritiska ställningarna.

– Jag har sagt alla rimliga drag!
– Men det är inte rimligt!
Erik fortsätter att testa drag efter drag, men får ständigt samma nej. Till sist hittar han offret.
– Pjäs under! säger Hans.
Spelarna har också spelat träningspartier och grillats med varierade uppgifter under överseende av Stellan. Ett exempel finns i partivisaren. Under fredagen var förbundskapten Anders Pettersson på besök. Utöver att diskutera lagets målsättning meddelade han bordsordningen, som är densamma som på OS: Nils, Hans, Emanuel, Pontus och Erik.

Schackträningen startar klockan 10.00 varje dag och pågår sedan i drygt tio timmar, med avbrott endast för att hämta kaffe, äta lunch och spela tennis eller pingis. Räkna därför med att det är ett välförberett svenskt lag som sätter sig vid brädena i Warszawa den 7 november.
– Så lurig jag är! säger Nils.
– Det är knappast du …
– Vi tar den här råttan med löparen.
– Fiasko, säger Stellan.
– Om du står så dåligt kan vi bara gå tillbaka.
– Är det bra för vit?
– Noll trettio. Inget helt avgörande.
Analysmotorn jobbar vidare, liksom kaffekokaren i köket. Till sist blir slutsatsen att ställningen är bekväm för vit. Spelarna är nöjda och går vidare till nästa variant.

Foto: Calle Erlandsson