Yu Yangyi leder JVM

Publicerad 16 september, 2013 av Axel Smith

YuNils förlorade. Ifjol krävdes 10/13 för seger. Det betyder att Nils måste ta 7½/9. Det kan gå.

Topprankade Yu Yangyi är den enda som har full pott efter fyra ronder. Han började spela schack som 7-åring och var två år senare så besatt att han frågade sin pappa om han fick lov att sluta skolan. Pappan tyckte inte att det var någon bra idé, men gick med på det med kravet att om han inte blev världsmästare inom tre år var han tvungen att åter sätta sig i skolbänken. Ett år senare vann Yu Yangyi UVM.
Pappan reste runt på turneringar med honom, men ett år senare behövde Yu Yangyi en bättre tränare och flyttade till Peking, 120 mil hemifrån. Tränaren menar att Yu Yangyi är extremt smart när det gäller schack, men att han inte är så smart inom andra områden.
JVM nämns inte mycket i kinesisk schackmedia, utan allt fokus ligger på VM-matchen med Hou Yifan. På kinesiska skrivs familjenamnet först och tilltalsnamnet sist. Känner man inte personen i fråga säger man ofta hela namnet (Yu Yangyi), men om man känner personen kan man sätta ett prefix före familjenamnet, exempelvis “Xiao Yu” – lilla Yu.
Tillbaka till väsentligheterna: I rond fem är Nils vit mot Ruslan Kurayan (Ukraina, 2398). Förra årets juniorvärldsmästare, Alexander Ipatov, är vit mot Yangyi Yu på bord 1. Håll till godo med Nils vinst i rond 3 i partivisaren nedan.
Axel Smith

Foto: Turneringshemsidan (där man också hittar resultaten)
Livesändning (bord 10-27, klockan 14.00 dagligen)