Nils löparpar avgjorde

Publicerad 21 september, 2013 av Axel Smith

wjcc2013Nils Grandelius inledde långspurten i JVM med en vinst mot hemmaspelare Cankut Emiroglu (2260), men han fick slita för vinsten. Emiroglu offrade material och angrep kungen, men Nils lyckades byta dam och  nådde ett slutspel med torn och två löpare mot två torn och två bönder. Där avgjorde löparparet enkelt. Partiet kommer kommenterat sent ikväll.
På kvällen tittar Evgenij Agrest på Nils motståndare och ger vid frukosten ett förslag på vad han ska spela. I rond åtta inledde han med 1.Sf3 och 2.g3, liksom i sitt senaste vitparti.
– Det är inte så att jag säger att vi spelar en viss öppning, säger Evgenij. Jag kommer med förslag. Det är Nils som får bestämma, men än så länge har vi varit överens.
Efter frukost tar de en promenad, och tittar sedan på Nils analyser.Efter lunch och ytterligare en promenad startar ronden klockan två. Evgenij följer den via livesändningen.
– Jag går med Nils till partiet och tittar lite på hans motståndare när det börjar, men sedan är jag inte i spellokalen.
På kvällen har de tittat noga på partierna – i alla fall de partier som Nils har vunnit. När det är motigt kan det vara bättre att fokusera på det positiva. Förlustpartierna sparas tills de kommer hem.
Regerande juniorvärldsmästaren Alexander Ipatov vann och kom ifatt Yu Yangyi i täten. De har redan mötts – remi i rond fem.
Axel Smith

Turneringshemsidaställning
Livesändning (bord 10-27, söndag 14.00)