Junior-VM i Turkiet

Publicerad 14 september, 2013 av Axel Smith

wjcc2013I går spelades den första ronden i Junior-VM. Turneringen var ursprungligen planerad att arrangeras i Hatay, 15 kilometer från den syriska gränsen. Efter ett flertal protester om klokheten i att åka till krigszon, bland annat från Sverige, beslutade Fide med kort varsel att flytta turneringen till Kocaeli.

Det innebar att Nils Grandelius kunde packa väskan och sätta sig på flyget tillsammas med sin tränare Evgenij Agrest. I en kort intervju på sin hemsida säger Nils:
– Uppladdningen har ju påverkats på så sätt att det inte blivit någon uppladdning specifikt inför tävlingen. Men jag arbetar ju ändå ständigt med schack, och har så gjort även de senaste veckorna. Om jag vetat att jag skulle spela hade jag förmodligen gjort några saker lite annorlunda, men den stora skillnaden är det inte.
För Nils del kan man faktiskt säga att turbulensen var lyckad. Flera toppspelare från andra länder var redan uppbokade för andra turneringar. Nils är rankad på fjärde plats efter Yangyi Yu (Kina), Alexander Ipatov (Turkiet) och Jorge Cori (Peru). Nils varnar dock framförallt för Wei Yi, som slog ut både Judit Polgar och Alexei Shirov i World Cup. Förra året slog Nils honom i sista ronden av JVM, där Nils slutade på fjärde plats, men mycket har hänt med den kinesiske 14-åringen sedan dess.

I den första ronden mötte Nils slovenen Zan Tomazini. Det gjorde han även ifjol och resultat blev detsamma: vinst. Liksom den senaste tiden höll Nils fast vid sitt aggressiva 1.e4. Tomazini offrade kvalitet, Nils gav tillbaka den men fick därefter en andra kvalitet. Till sist var han pjäs över i ett slutspel. I rond två är han svart mot 15-åringen IM Cemil Can Ali Marandi (2403, Turkiet).
Axel Smith

Turneringshemsida med resultat
Livesändning (bord 1-9)
Partiet kommer genomspelningsbart när arrangören publicerar pgn-filen