Ipatov leder JVM med fyra ronder kvar

Publicerad 22 september, 2013 av Axel Smith

wjcc2013Alexander Ipatov är uppvuxen i Ukraina, men bytte federation till Spanien som 16-åring för att få bättre stöd. Tre år senare var det dags för Turkiet. Enligt egen uppgift håller han på att lära sig turkiska, men andra röster säger att det går mycket trögt. Att Ipatov är den nya generationens schackspelare märks på hans fyrspråkiga hemsida.
Världsmedborgare? Schackspelare utan lojalitet? Åsikterna går isär även bland hans turkiska kollegor, men en sak är säker: han kan spela schack. Ifjol vann han JVM och leder nu tävlingen på fenomenala 8/9. Ipatov är nyfiken på att se nya platser, spelar gärna fotboll eller träffar andra spelare. På Kocaeli bor spelarna på ett nybyggt hotellkomplex utan många andra gäster än schackspelarna.
– Man hänger på hotellet, säger Nils Grandelius. Där träffar man andra spelare som inte heller kan göra något annat, så på det viset blir det mycket umgänge.
Utöver den tråkiga omgivningen har Nils bara gott att säga om arrangemanget, hotellet och maten.
I dagens rond varierade han sig åter i öppningen och spelade spanskt med svart. Nico Georgiadis avvek från huvudvarianterna och de fick en jämn men obalanserad ställning. Att jag upplevde att det var Nils som spelade för fördel kan mest vara en subjektiv uppfattning, partiet var ganska jämnt hela vägen och slutade remi efter 49 drag.
I rond tio är Nils vit mot FM Vycheslav Lozhnikov (Kazakstan, 2339). Jorge Cori från Peru är näste spelare som får mäta sina krafter med Ipatov.
Axel Smith

Turneringshemsida / lottning / ställning
Livesändning (bord 10-27, måndag 14.00)