Grandelius: Inget svårt beslut att avstå J-VM

Publicerad 30 augusti, 2013 av Niklas Sidmar

grandelius1205I september spelas årets Junior-VM i turkiska Hatay. För Nils Grandelius skulle tävlingen ha blivit hans sista chans att ta det Junior-VM-guld som har varit ett av hans stora mål under det senaste året. Men provinsen Hatay ligger i sydöstra Turkiet med gräns till Syrien, och UD avråder från alla resor till området.
-Det är helt klart att jag inte åker såvida inte tävlingen flyttas, men det finns det inget som tyder på, förklarar Nils Grandelius.
-Det var inget svårt beslut att fatta. Det är ju helt orimligt att åka till det området som det ser ut nu, nästan oavsett vad saken gäller. Det svåra är snarare att acceptera att drömmarna om ett Junior-VM-guld försvinner för evigt, men vad ska man göra?
Junior-VM skulle ha följt på en mycket intensiv schacksommar för Nils. Sedan i maj har han deltagit i, i tur och ordning, Individuella EM, Sigemanturneringen, tävlingar i Sarajevo och Golden Sands samt SM och Politiken Cup.
-På det stora hela är jag nöjd. Jag hade en del bra tävlingar, några mindre bra och på slutet tog energin slut. Sammantaget har det framförallt varit väldigt lärorikt, men också resultatmässigt OK.
Hur turneringshösten ser ut efter att Junior-VM har fallit bort återstår att se.
-Jag har ännu inte hunnit planera så mycket för hösten. Det blir en hel del ligaspel och självklart Lag-EM i november, men i övrigt skulle jag gärna hitta ytterligare en stark tävling. Jag får fortsätta att leta och se vad det blir.
(Foto: Calle Erlandsson)