Dam-EM rond 3: Ny remi för Pia Cramling

Publicerad 25 juli, 2013 av Axel Smith

EM-diagramEfter några få drag fick Pia en bondestruktur där vit har fyra mot tre på damflygeln och svart har fyra mot tre på kungsflygeln (se diagrammet). Eftersom c7-c5 är spelat kontrollerar svart d4-fältet och hindrar vit från att spela d3-d4. Ifall vit garderar upp med c2-c3 blir d3-bonden svag. På lång sikt är svarts plan ett minoritetsangrepp på damflygeln. Vit kan inte spela på samma plan, eftersom hennes minoritetsangrepp skulle innebära att hon flyttade bönderna framför sin egen kung. Det är också sannolikt att vitfältarna kommer att bytas, vilket gör de vita fälten kring vits kung något svaga. Kanske är det en smaksak, men jag tycker helt klart att svarts struktur är bättre.

Pia tillät dock vit att spela det befriande d3-d4 och lyckades aldrig skapa några vinstchanser.

EM spelas med Sofiaregler, men Cramling menar att det inte är nödvändigt: i damturneringar spelas ändå partierna oftast ut. Spelar man igenom partierna från de första ronderna stämmer det verkligen: den enda som kommit undan med remi i dålig ställning är Anish Giris flickvän Sopiko Guramishvili. Bestraffningen för att bjuda remi innan drag 40 är för övrigt endast en tillsägelse, i min mening för snällt med tanke på hur mycket det stör motståndaren. Å andra sidan är det ingen som kommer att bjuda remi.

Fyra spelare har full pott, men ingen av de tolv stormästarna. Fast Anna Ushenina var inte heller stormästare när hon blev damvärldsmästarinna ifjol. I rond 4 är Pia vit mot Gulnar Mammadova (2322) från Azerbadjan.

Pias partier från rond 2 och 3 finns kommenterade nedan.
Axel Smith

Livesändning dagligen 15.30 – glöm inte att klicka på kugghjulet!
Resultat / Turneringshemsida