OS-lägret skördar fler offer

Publicerad 7 maj, 2013 av Axel Smith

Återigen blev den svenska poängskörden en vinst och en förlust. Grandelius spelade Najdorf och styrde in partiet i en ovanlig öppningsvariant som analyserats flitigt både på JVM och OS-lägret förra hösten. På telefon från Polen säger han:
– Jag vann lätt, faktiskt fruktansvärt lätt. I Najdorf fick jag in b5-b4 och redan efter tolv drag var det i princip över.
Analyserna på OS-lägret kom till nytta i Pontus Carlssons viktiga vinst i sista matchen i OS mot Brasilien, men de skördar fortfarande fler offer.
Grandelius berättar också att han inte har internet. Det innebär mer fokus på schack och brukar göra underverk för resultatet.
Samtidigt rättar han mina kommentarer från gårdagens parti.
– Mot Zhigalko stod jag bra, även om jag inte förstod det under partiet. Hade jag bara lyft tornet i mittspelet hade det varit livsfarligt för honom.
Thomas Ernst förlorade och står kvar på en poäng. Imorgon väntar Rafal Guzewicz (1942) för honom och Sergei Movsesian (2693) för Grandelius. De sistnämnda möttes i Europacupen 2011, den gången med en förkrossande seger för armeniern.
Nio spelare har full poäng, däribland tre spelare med nordisk anknytning: Aleksander Shimanov, som spelar för Team Viking, Tomi Nybäck från Finland och Evgeny Romanov från St Petersburg. Romanov spelar för Kristiansund i Norge och är tränare för det norska juniorlandslaget.

Svenskarnas partier från rond 3 är inte publicerade. På Chess-results finns en sammanställning över resultaten.
Livesändning onsdag 15.00 med Grandelius på bord 30.
Axel Smith