Grandelius vann på fall

Publicerad 10 maj, 2013 av Axel Smith

Tidigare var Nils Grandelius en av de spelare som varierade sig mest i öppningen; det var sällan han spelade samma variant två gånger i samma turnering. Under de senaste turneringarna har han ändrat strategi, och i EM håller han fast vid 1.e4. Idag vann han genom ett kungsangrepp som gjorde att motståndaren tappade material. Fallsegern finns kommenterad nedan.
Thomas Ernst spelade remi mot Yannick Pelletier och möter Florian Handke (2567) imorgon. Grandelius får kämpa mot Liviu-Dieter Nisipeanu (2679), som tidigare har haft epitetet som den starkaste spelaren som regelbundet spelar öppna turneringar. Det gäller inte längre nu när antalet spelare med 2700 i elo ökat kraftigt. Med 50 sådana spelare finns det inte längre tillräckligt med slutna turneringar för alla.

RomanovI toppstriden vann Alexander Moiseenko (Ukraina) och leder åter ensam. Norges juniorlandslagstränare Evgeny Romanov vann mot Pavel Eljanov och är en halvpoäng efter. Romanov har gått i Karpovs schackskola, och säger att de tränade 18 timmar om dagen i två veckor – med en vilodag. Han har länge försökt spela Rilton Cup, men utan att lyckas få någon inbjudan. I stället planerade han att besöka Sverige för att titta på ishockey-VM. Jag vet inte hur det blev med det, däremot vet jag att han inför EM tog en paus från sina många uppdrag som coach och låg i hårdträning med Iosif Dorfman. Än så länge har det gett resultat.
Bild: Romanov i Kristiansund

På Chess-results finns en sammanställning över resultaten.
Livesändning lördag 15.00, Grandelius på bord 39.
Axel Smith