Grandelius överlevde kungsvandringen

Publicerad 11 maj, 2013 av Axel Smith

GrandeliusIgår tog vit förkrossande +9=5-0 (11½/14) på de 14 toppborden. Idag vann vit inte något parti på samma bord +0=12-2 (5/14). Den bästa förklaringen: Tillfälligheter.
   Jag brukar säga att i schack kan man ha tur men inte otur. Det kanske får omprövas efter dagens rond. Rumänen  Liviu-Dieter Nisipeanu offrade tidigt en bonde mot Nils Grandelius och fick ett par utvecklingstempon som kompensation. I resten av partiet försvarade sig Grandelius mot konkreta hot, och tyckte sig aldrig få tid till att utveckla tornet på a8. När rockadställningen på kungsflygeln slogs sönder blundade han och sprang med kungen över brädet. Han trampade inte på de farligaste minorna, och till sist hade inte Nisipeanu något bättre än remischackar. Tornet stod kvar på a8. Fast det var ändå inte otur som gjorde att Nisipeanu inte vann – han missade ett par vinster. Partiet finns kommenterat nedan.
   Imorgon möter Grandelius en lägre rankad motståndare och satsar helt säkert på att vinna. Han är inte den typen av spelare som nöjer sig med ett halvbra resultat, utan har han sagt att målet är att nå topp 23 kommer han att satsa mot det, även om det innebär att ta risker i lika ställningar. Med fyra ronder kvar är han en poäng och ett antal kvalitetspoäng efter.
   Thomas Ernst spelade remi mot Florian Handke och möter en jugoslavisk stormästare i rond 8.


På Chess-results finns en sammanställning över resultaten.
Söndag är vilodag. Livesändning måndag 15.00, Grandelius på bord 64.
Axel Smith