Grandelius offrade bort sig igen

Publicerad 9 maj, 2013 av Axel Smith

Sergei Movsesian spelade som vanligt en ovanlig öppning, denna gång Grivas-varianten i Siclianskt (1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Db6!?). Öppningen är uppkallad efter den grekiske stormästaren Efstratios Grivas. Han berättade i höstas hur han kom fram till damdraget:
– Jag ville inte slå tillbaka med bxc6 eftersom a7-bonden blir isolerad. Därför garderade jag springaren med damen.
Movsesian lär ha haft andra skäl till att välja varianten mot Nils Grandelius, som liksom i andra ronden offrade bort sig. Denna gång var dock inte hans offer sprunget ur någon optimism, utan en illa tvungen nödvändighet i dålig ställning. Det är inte ofta det går fel så tidigt för Grandelius. I partikommentarerna (se nedan) skriver jag om nyckelställningen efter nio drag och spekulerar i orsakerna till misstaget.
– Mitt bästa parti hittills, sa Thomas Ernst efter sin vinst. Han har skickat partiet, men tekniska problem gör att publiceringen får vänta.
Med en turnering med så pass många deltagare som EM får ett stort antal spelare strax utanför guldstriden lika många poäng. Det är små mariginaler. I slutronden 2012 spelades flera partier där remi innebar att bägge skulle kvalificera sig för World Cup, medan en vinst skulle innebära att den ena spelare åkte hem tomhänt och den andre tog medalj. I det läget valde de flesta att spela säkert.
Trots att det inte är tillåtet att komma överrens om remi under de första 40 dragen har EM kritiserats just för att många toppspelare slår av på takten när de nått så många poäng att de kan remisera sig till en World Cup-plats. Ifjol krävdes +4, alltså fyra vinster fler än förluster. En spelare har redan nått dit, Alexander Moiseenko (Ukraina). Följdaktligen är han i ensam ledning.
Imorgon blir det inte några svenska partier på livesändningen. I stället kan Grandelius och Ernst följa varandra – de sitter på bord 73 respektive 75. 72 partier livesänds (torsdag 15.00).

På Chess-results finns en sammanställning över resultaten.
Axel Smith