EM: Grandelius 172:a, Ernst 181:a

Publicerad 16 maj, 2013 av Axel Smith

Den sista ronden medförde två svenska förluster, vilket märktes i resultatlistorna. Thomas Ernst var ändå relativt nöjd.
–  Mitt bästa parti var i rond 10 mot Dennis Wagner. Tyvärr var jag förkyld under flera ronder och sista partiet spelade jag långt under min förmåga.
Thomas Ernst återvänder nu till Uppsala och matematiken. Han säger att en av orsakerna till att han spelade EM var att få uppmärksamhet för q-analysen. Han har skrivit en bok i ämnet och fortsätter att arbeta med fler.
– Legnica är en typisk öststad, och maten och hotellet var fint. Jag uppskattade samvaron med svenskarna.
Nils Grandelius var inte nöjd med sin insats och sa att han spelade som ett barn i ett av partierna. En läsare tyckte han spelade för konkret, men han menade att det inte var medvetet.
– Nej, jag försöker att spela det objektivt bästa hela tiden. Min positionella känsla och framförallt profylaktiska förmåga kanske inte är så utvecklad som fantasin, och därför blir det kanske att jag oftare omedvetet går för en mer komplicerad lösning,
Läs hela intervjun med Grandelius på hans hemsida.
Som förutspått pressade Ian Nepnomiachtchi (Ryssland) hårt på klockan mot Alexander Moiseenko (Ukraina) på bord 1 och vann till sist partiet. Ändå blev Moiseenko Europamästare. På andrabordet hade nämligen Evgeny Alexeev (Ryssland) spelat en känd remivariant som vit. Ska man verkligen göra så när man har chans att bli Europamästare? Ytterligare fem partier slutade i kända dragupprepningar. Den tidigaste inleddes efter sex drag, och en av de inblandade rapporteras ha kommit berusad till partiet. Jag gillar ändå antiremi-reglerna, trots att vissa klarar av att komma runt dem. Vladimir Tkachiev (Frankrike) hade också chansen att bli Europamästare vid vinst. Han satsade hårt, men förlorade efter vackra taktiska förvecklingar. Så ska det se ut! Ett par kommentarer till partiet finns här, tillsammans med alla svenska partier:

På Chess-results finns fullständiga resultat. Det var en jämn turnering; 17 spelare förblev obesegrade, 10 delade segern på 8/11.
Axel Smith