EM: Grandelius förlorade i första testet

Publicerad 7 maj, 2013 av Axel Smith

För många av toppspelarna är målsättningen i första hand att kvalificera sig till World Cup, som har högre prispengar än många andra turneringar. Även de som förlorar i första ronden får 6 000 dollar. Samtidigt är det bara 26 partier kvar till en VM-match…
För alla andra spelare är EM framförallt en turnering med stenhårt motstånd i varje rond – idealiskt för att testa sitt schack och se vad som behöver förbättras. Idag fick Nils Grandelius gå igenom det  första riktiga testet mot Sergei Zhigalko (2660). Efter en optimistisk öppning offrade han kvalitet för två förbundna fribönder. En felberäkning draget därefter gjorde dessvärre bönderna statiska och Grandelius fick anstränga sig för att gardera dem. I stället för att se hur de plockades av brädet testade han ett desperat springaroffer, men gav upp när Zhigalko klarat tidskontrollen. Partiet finns kommenterat nedan. Ernst vann, men partiet har ännu inte publicerats.
I en schweizerturnering är det lätt att fastna i den så kallade hissen, där man vinner och förlorar vartannat parti. För varje rond blir motståndet något mer jämnbördigt och det är lättare att kliva av. Ernst har möjlighet till det det imorgon – han är svart mot  Jaroslav Prizant (2537) från Ryssland. Grandelius vill däremot börja med att besegra IM Lukasz Butkiweicz (2410) och åka upp ett våningsplan. Butkiwiecz kommer från Wroclaw i Polen, en stad som mig veterligen fostrat flera IM men få GM. Själv spelar han numera hyfsat sparsamt.
Bägge svenskarna sitter dessvärre strax utanför livesändningsborden.

På Chess-results finns en sammanställning över de svenska resultaten. Livesändning tisdag 15.00.
Axel Smith