EM: Ernst vann

Publicerad 16 maj, 2013 av Axel Smith

Jag har fått uppfattningen att Thomas Ernst kan spela bra schack när han vill, men att han emellanåt tappar intresset. Ifall det stämmer har han upprätthållit koncentrationen i de senaste fem ronderna. Efter fyra remier vann han mot Denis Wagner (2487).
Nils Grandelius spelade remi mot en annan tysk: Alexander Donchenko (2452). Imorgon behöver han vinna för att slå sina tidigare placeringar (120:a 2011 och 106:a 2012). Inget av de svenska partierna har publicerats.
I toppstriden leder fortfMoiseenkoarande Alexander Moiseenko (bild från eicc2013.pl). Han säkrar segern vid remi, men har en tuff uppgift som svart mot Ian Nepomiachtchi, som jag tippade som slutsegrare. Efter en trög start har ryssen fått upp farten, och spelar även extremt snabbt vid brädet. Trots att han spelar på förstabordet ligger han endast på 18:e plats och det är osäkert om han når topp 25 vid remi. Det är ungefär vad som krävs för att kvalificera sig för World Cup. (Vallejo Pons & Dreev är nämligen klara sedan tidigare.) Man kan alltid hoppas att det blir ett intressant  parti.
Lottningen har varit gynnsam; endast i ett parti lär båda spelarna gå ut med avsikten att göra remi. Vi får se om Pavel Eljanov och Alexander Shimanov finner någon kreativ väg att undvika remiförbudet innan drag 40.

På Chess-results finns en sammanställning över resultaten.
Sista ronden torsdag 13.00 – Grandelius på det sista livesändningsbordet (78).
Axel Smith