Pia Cramling fortsätter sitt segertåg

Publicerad 6 september, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Samlad bild på alla pristagarna i Dam-SM i snabbschack. Från vänster Jula Östensson, Cristine Mariano-Wågman sedan turneringsvinnaren Pia Cramling och längst till höger Viktoria Johansson. Foto: Lars OA Hedlund

Som tidigare har rapporterats blev det Pia Cramling som slutade som turneringsvinnare när det gällde Dam-SM i blixt. Efter den tävlingen följde Dam-SM i snabbschack och det visade sig att Pias segertåg fortsatte. Stormästaren var ju favorit i såväl blixten och i snabbschacket. När krutröken lagt sig på söndagen i snabbschacksturneringen stod Pia som turneringsvinnare efter att ha vunnit alla partier.

Det kom totalt 18 spelare till start blandat från hela landet och alla åldrar. Här nedan ser vi en gruppbild på deltagarna.

Foto : Lars OA Hedlund

När det gäller blandade åldrar är det något som nästa bild verkligen tar fasta på. Det skiljer hela 77 år mellan de båda deltagarna! Turneringens yngsta deltagare Sara Ostafiev och Vida Radon håller om varandra.

Schack är för alla! Foto: Lars OA Hedlund

Pia var som sagt av naturliga skäl stor favorit att vinna med tanke på den världsstjärna hon är. Självklart betyder det mycket att alla kan få möjlighet att möta en sådan spelare. Som vanligt bjöd också Pia på sig själv i form av analyser och peppningar till spelarna, och hann även med lite autografskrivande.

Det var längsedan vi hade ett Dam-SM och senast var det år 2015. Glädjande att det kan återuppstå och en annan positiv nyhet var att turneringen sändes på Sveriges Schackförbunds twitch-kanal med kommentarer av Deniz Arman. Fokuseringen var på Pias partier samtidigt som dramatiken i de andra partierna också uppmärksammades. Ofelia Thörnqvist gjorde också ett inhopp i sändningen som gäst. Ofelia som är damschacksansvarig fick tillfälle att berätta mer om de olika spelarna,samt också om vilka olika aktiviteter som var planerade för damschack framöver.

Som vanligt imponerade Pia med sitt strategiska och tekniska spel. Undertecknad var också en deltagarna i turneringen och fick känna på detta i form att bli fullständigt sönderpressad och alla pjäserna förvandlade till passiva statister som knappt kunde röra sig. I det partiet handlade det om att spela mot en s. k isolani dvs isolerad bonde.

I partiet nedan mot Cajsa Lindberg visade Pia också på ett instruktivt sätt hur man ska spela. Den här gången fick hon själv ha en isolani och här var det minsann inga passiva pjäser som tog plats på schackbrädet. Ett snyggt parti av Pia !

Var då Pia aldrig riktigt illa ute i något parti ? Faktum var att det var otroligt nära att det kunde bli en förlust i sista ronden där Pia hade vit mot Irina Tetenkina.

Mötet mellan Irina Tetenkina och Pia Cramling fick en dramatisk avslutning där det såg ut som Pia skulle förlora. Foto: Lars OA Hedlund

Det uppkom ett intressant slutspel där Pia som vit hade 18 sekunder kvar på klockan medan Irina hade en minut. Man får också tillägga att spelarna får 10 sekunders tilläggstid för varje drag de gör. I nedan ställning är vit vid draget. Ställningen är jämn och det rätta hade varit att spela 45. Dd3 men vit tog en bonde som visade sig vara farligt.

Här förlorade svart – överraskande nog får man säga – på tid. Ställningen har mycket goda vinstchanser då det ser ut som schackarna kommer att ta slut så småningom och svart får ta dam. Emellertid är ju tiden en viktig faktor och det blev förlust för Irina. Irina var dock den som var närmast att ta poäng ifrån turneringssegraren.

En bild från turneringsslokalen som visar på koncentrationen.

Foto: Lars OA Hedlund

Här är slutresultatet.

Kampen om andraplatsen var hård och det blev Viktoria Johansson som till sist tog hem den. Trea kom Cristine Mariono-Vågman. Julia Östensson tog priset som bästa junior. En annan junior som gjorde en bra prestation var tolvåriga Ece Gultekin. Ece har ännu inte fått något elotal. Stark prestation med fem vinster i detta sammanhang och i en turnering med SM-status.

Ece Gultekin imponerade i turneringen med sina fem vinster. Foto: Lars OA Hedlund

Sammanfattningsvis kändes det som en uppskattad turnering nu när Dam-SM arrangerades igen. Pia Cramling blev intervjuad före tävlingen och nämner där hur viktigt det är att ha tävlingar där kvinnor och tjejer sätts i fokus. Detta var ett stort steg framåt och och slutar inte med det.

Redan denna månad spelas damallsvenskan i Alingsås där vi just nu har 12 lag anmälda. Årets förra Dam-Weekend blev en stor succé och inbjudan finns ute till ännu en Dam-Weekend som äger rum under november.

Det händer mycket just nu och ser lovande ut för svenskt damschack!

Blixt- SM Intervju med PIa inför Dam-SM Inbjudan till Dam-Weekend 18 - 20 november Information damallsvenskan 2022 Se bilderna från Dam-SM i snabbschack