Nu kan Sveriges schackseniorer enas online

Publicerad 3 februari, 2021 av Ingemar Falk

Bo Nyberg – en av initativtagarna till onlinesatsningen Seniorschack Sverige. Foto: Lars OA Hedlund

Med den strida strömmen av anmälda spelare över 50 år till veteran-SM på söndag har idén om att samla alla svenska schackseniorer online fötts.

Nu kan kvinnor och män som är födda 1971 eller tidigare gå med i Seniorschack Sverige på schackservern Lichess. Hos Seniorschack Sverige får du oavsett spelstyrka en naturlig mötesplats bland äldre spelare. Naturligtvis planeras det också för en räcka seniorturneringar online.

En av initiativtagarna Bo Nyberg berättar:

– Schack för seniorer på dagtid eller kvällstid har länge arrangerats i olika städer. Denna verksamhet sker sedan våren 2020 digitalt på lichess. Ett gemensamt problem för arrangörerna är att deltagarna är få, vilket innebär tråkigare turneringar.

– Lichesslaget ”Seniorschack Sverige” har därför bildats för att samordna olika seniorturneringar för att få högre deltagarantal i tävlingarna, och vi hoppas på att få medlemmar från hela Sverige.

För att få med äldre hobbyspelare är ”Seniorschack Sverige” just nu öppen även för svenska spelare som inte tillhör en klubb. Men för att sen också vara med i SSF-organiserade onlineturneringar som veteran-SM och Swedish Chess Team Battle krävs förstås medlemskap i en klubb.

Dessutom påminner Bo Nyberg om detta:

– Din Lichessprofil ska innehålla namn (det är obligatoriskt) och hemort samt gärna lite information om schacklig bakgrund.

Premiärturneringen för Seniorschack Sverige blir den 18 februari. Då arrangeras en snabbschacksturnering med betänketiden 7 minuter + 3 sekunder. Första ronden startar klockan 11.00.

Bo Nyberg:

– Till dess hoppas vi också ha få in förslag från medlemmar om när och hur man vill spela.

Men hur passar sig Seniorschack Sverige för seniorer som är nybörjare eller har en lägre rating?

– Vi planerar för turneringar med seniorer som har lägre rating. Vi börjar med lite längre betänketid 10 minuter + 5 sekunder, och de tävlingarna ska vara öppna för spelare med Lichessranking under 1500, och även inkludera schackintresserade som är nybörjare och ännu inte spelar i någon klubb, säger Bo Nyberg.

Gå med i Seniorschack Sverige