Conny Holst: Trivs verkligen bra

Publicerad 9 augusti, 2018 av Sverrir Thór

Conny Holst. Foto: Lars OA Hedlund.
Conny Holst. Foto: Lars OA Hedlund.

Conny Holst stod för en jätteskräll i den femte ronden av Veteran-EM i norska Drammen när han besegrade norska legendaren och storfavoriten i turneringen GM Simen Agdestein. Efter vinsten delar Holst ledningen i 50+ klassen och med anledning av det ställde schack.se några frågor till honom via mail.

Holst säger givetvis att det var en skön känsla att  vinna över den välkända norska stormästaren.

– Det var ett spännande parti och jag hade bestämt mig för att inte spela för defensivt. Då blir det mycket teknik mot en så stark stormästare. Det var en skön känsla att vi i senior-EM kunde hindra honom att ta 100% i turneringen.

Vad förberedelse inför partiet säger Holst att han hade följt Agdesteins utmärkta spel och resultat i Xtracon Chess Open i Helsingör i dagarna, där Agdestein för övrigt hamnade på nionde plats med 7½ poäng efter att ha vunnit de inledande sex partierna.

– Han har verkligen en bred öppningsrepertoar, så jag hade kollat mest 1. c4 och 1. d4. Under de två senaste åren har jag spelat många seniortävlingar under sommaren och har haft många förberedelser med min tränare och klubbkamrater för att förbättra och bredda mina öppningar.

Vidare vässade Conny Holst formen i Lag-VM för veteraner i tyska Dresden där han gjorde bra ifrån sig och efter det säger han att före tävlingen var hans förhoppning att hamna bland de fem bästa i EM.

– Den här vinsten att ibland kan en hyfsad stark spelare som är i form slå en sådan toppspelare, som Simen Agdestein.

Slår man en stormästare och delar ledningen efter fem ronder i ett EM lär man ha en bra känsla och Holst säger att han verkligen trivs på dessa internationella seniorturneringar med det som han beskriver som den underbara atmosfären bland spelarna.

– Dessutom är stödet från mina schackvänner på hemmaplan inspirerande. De tre avslutande ronderna blir intressanta. Många av de svenska spelarna spelar bra och det inspirerar oss alla, avslutar Conny Holst.