Ralf Åkessons slutrapport från Marianska Lazne

Publicerad 2 december, 2016 av Niklas Sidmar

WSCC 2016 är slut och det var snö i luften när vi lämnade Marianske Lazne idag (torsdag). Det var en behaglig tävling som utspelades i en gemytlig atmosfär. Konkurrens- och prestationstänkandet kändes inte lika framträdande som det ofta annars är.
Det var roligt att se legendariska Nona Gaprindashvili från Georgien, världsmästarinna 1962-78 och nu 75 år. Hon har en del udda svartöppningar på repertoaren men spelade ut sina motståndare strategiskt och vann klart i damernas 65-klass, 8 poäng av 9.
I den yngre damklassen, 50+, vann ryskan Tatiana Bogumil före ratingfavoriten Elvira Berend, Luxemburg. Båda fick 8 av 11. Tyvärr var inga svenska damer med men det var kanske en tillfällighet..?
Min egen klass, “Open 50+”, fick egentligen det mest överraskande slutresultatet. I ett direkt avgörande parti vann Giorgi Bagaturov, Georgien, mot tidigare omnämnde Alexander Reprintsev från Ukraina (min egen baneman). Bagaturov, en lågt rankad GM, spurtade sig alltså till segern. Samtidigt tycker jag lite synd om Reprintsev som hela tiden låg i toppen med sin kompromisslösa spelstil. Förmodligen får han ändå en GM-norm som tröst. Elofavoriten Sturua, också Georgien, segade sig upp till en tredje plats, strax före GM Henrik Danielsen (Island) som blev bäste nordbo i hela WSCC.
För egen del kan jag inte vara speciellt nöjd med slutresultatet, 7 av 11. Nedgången blev tydlig med två sorgliga förluster nära slutet (dåliga spelöppningsförberedelser, osäkert spel och tidsnöd, kryddat med några rejäla bortsättningar – självförbättringspotentialen är enorm…). På samma poängsumma slutade även Sveriges andre representant i klassen, Rolf Bergström.

I den äldre klassen, “Open 65+”, fick fem spelare 8½ av 11. De tre första är verkliga veteranlegendarer: GM Anatolij Vaisser (Frankrike), GM Vlastimil Jansa (Tjeckien) och GM Evgeny Sveschnikov (Ryssland). Samma poäng fick dessutom IM Vladimir Zelnin (Ryssland) och Werner Clemens (Tyskland). Mästaren Vaisser ser ut som en snäll tomte men han tycks ha en beundransvärd koncentrationsförmåga vid brädet.
Sverige fick två pristagare i 65-klassen. Nils Åke Malmdin tog 7½ av 11 mot starkt motstånd, vilket räckte till en hedervärd trettonde plats. Bäste svensk blev Nils-Gustaf Renman, nybliven ålderspensionär, som tog 8 av 11 vilket räckte till en fin åttonde plats. “Jag har tittat mer på schack under den här resan än jag gjort sammanlagt under de senaste tjugo åren”, sa Nils-Gustaf. Och visst fanns det goda möjligheter att studera schack, förutom vårt VM pågick ju, som bekant, ett annat VM i NY samtidigt…
Övriga svenskars slutresultat framgår av en tidigare rapport av Sverrir Thor.
Nils-Gustaf fick definitivt mersmak av tävlingsformen och kommer säkert att synas mycket på “veterantouren” framöver. Och om även undertecknad kommer att göra det..? Vi får se…
Här är ett bra parti från slutronden: