Ralf Åkesson rapporterar från Marianske Lazne

Publicerad 27 november, 2016 av Niklas Sidmar

Igår (fredag) var det fridag i WSCC och då passade det utmärkt med ett litet miljöombyte. Många spelare följde med på en organiserad busstur till Prag. Jag själv nöjde mig med att besöka den närmaste större staden, Plzen (pilsnerns födelseort!) som ligger en timmes tågresa bort. Resan går mestadels genom skogslandskap och man inser att det här är en glesbefolkad del av landet.
De som stannade kvar i Marianske Lazne kunde spela en blixt- eller en snabbschacktävling, eller bådadera, vilket många av de bästa gjorde. Blixten vanns av GM Meister medan snabbschacket vanns av GM Vasiukov och GM Meister (här också!). Fullständiga resultat finns här.
Vår kurort, Marianske Lazne, är verkligen idyllisk men kan kännas lite begränsad, åtminstone för storstadsmänniskor. På huvudgatan, där två av de tre spelhotellen ligger, kan man färdas med trådbuss eller hästdroska. Under partierna kan man (åtminstone på Hotel Cristal där jag spelar) dricka gratis mineralvatten från antingen Augustins eller Edward VIIs källa.
Häromdagen fick jag uppleva en av de mystiska behandlingar som erbjuds: Paraffinbehandling för händerna. Detta var en gåva från mitt hotell och gick till så här: Jag togs emot av en madam på hotellets spaavdelning på avtalad tid, fick doppa händerna tre gånger i ett vattenbad med koncentrerad paraffin, därpå fick jag små plastpåsar över händerna och värmevantar utanpå, efter väntan i tjugo minuter togs vantar och plastpåsar av, och slutligen fick jag skrapa av den stelnade paraffinen. Resultat: Mjuka, lena händer och en ung känsla. Att behandlingen har någon effekt på mitt schackspelande betvivlar jag,
men jag spelade, trots allt, ett hyfsat parti senare under dagen…
I nuläget har alltså sex av elva ronder avgjorts i WSCC. Undantaget är damer 65+ som bara spelar nio ronder, på grund av lågt deltagarantal). Det är fortfarande mycket som kan hända i alla klasser. Jag kan förresten inte undgå att notera att det är sällan man spelar så långa turneringar numera, det var vanligare förr.
I den äldre damklassen delas ledningen av fyra spelare som har 4 av 5, WIM Sorokina (RUS), WGM Fatalibekova (RUS) och GM Gaprindashvili (GEO) och WGM Khmiadashvili (GEO). Damer 50+ är den enda klassen med en klar ledare: WGM Berend (LUX) 5 av 6, följd av WGM Ankudinova (KAZ) och WGM Strutinskaia (RUS) 4½.
Chateau Monty (namngivet efter General Montgomery, en av de ledande befälhavarna i de allierades armé under andra världskriget, som hade detta slott som högkvarter under kriget) har nu gjorts om till ett elegant hotell där klassen “Open 65+” avgörs (med undantag för de lägsta borden).
Här spelar tio av de tolv deltagande svenskarna. Ledningen delas av GM Vaisser (FRA), IM Khanukov (RUS) och GM Vasiukov (RUS) på 5½ av 6. En av dem som flåsar i nacken är ingen mindre än Nils Åke Malmdin, som
har 5 av 6 och har gjort en utmärkt turnering så här långt. Poängen för övriga svenskar: Nils-Gustaf Renman 4½, Jan-Olov Lind, Kaj Andersson och Per-Olov Gromark alla 3½, Magnus Wahlbom, Peter Carlsten och Per Green alla 3, Peter Dalling 2½, Leif Bohman 2.
I partivisaren finns ett fint parti av Nils-Åke:

I min egen klass, “Open 50+”, delas ledningen överraskande av IM Reprintsev (UKR) och IM Vlassov (RUS), före ett antal mer kända GM. De båda ledarherrarna vill jag beteckna som typiska rufflare. I femte ronden, när fyra spelare delade ledningen med full poäng, fick de nordiska VM-drömmarna en rejäl törn. På förstabordet ägde nedanstående miniatyr rum (byt parti genom att klicka i listen ovanför diagrammet i partivisaren ovan).
Det gick inte bättre på andrabordet där jag själv kom i tidsnöd och förlorade ett skumt parti mot Reprintsev. Denna man är, trots det blygsamma elotalet 2321, långtifrån ofarlig. Tidigare under tävlingen
vann han mot två av de andra förhandsfavoriterna, Sturua och Haba. Avslutningen mot sistnämnda är tredje parti i visaren och var fantasieggande:

I nuläget har jag själv 4½ poäng medan Rolf Bergström har 3½. De båda toppmännen har ett spännande möte i sjunde ronden. Ska de hålla distansen ut? Jag tvivlar men vi får se…
Spännande slutronder väntar i samtliga klasser…