Veteran-VM: Wahlbom slog GM Suba

Publicerad 4 november, 2014 av Niklas Sidmar

wahlbommalmdin1411(bg)De svenska deltagarna i Veteran-VM i Grekland utnyttjade uppenbarligen torsdagens vilodag väl, för därefter har det mesta gått bra: i fyra ronder i rad har vi tagit mer än 50% procent sammanlagt och i rond 7 och 8 förlorades inte ett enda parti.
I rond 7 vann Björn Gambäck enkelt mot en lågrankad amerikan, medan Robert Danielsson, Peter Carlsten och Nils-Åke Malmdin spelade ganska snabba remier mot motstånd från Tyskland, Österrike och USA. Därmed blev rondens enda egentliga svenska kampparti ”derbyt” mellan Magnus Wahlbom och Per-Olof Gromark, som dock också mynnade ut i remi i ett slutspel med dam och springare mot dam och löpare.
Wahlbom och Gromark följde sedan upp med var sin vinst i rond 8. Magnus körde över en ryss med en bondeupprullning på damflygeln och P-O en venezuelan som fastnade med löparen på c8 och bönder b7+d7 nästan hela partiet. Träningskompisarna Carlsten och Danielsson möttes i en skarp teoriduell och tog remi när teorin tog slut – de var dock oeniga vem som avvek först från teorin. Remi blev det även för Gambäck mot en indonesier som nobbade alla inviter att bjuda upp till dans/kamp och för Malmdin mot Borwell i en ställning som såg bra ut för skotten.
På söndagsförmiddagen spelades det en sjuronders blixttävling som lockade tre av svenskarna. Peter Carlsten och Magnus Wahlbom tog 4½, Nils-Åke Malmdin 2½. Engelske stormästaren Mark Hebden var omutlig och vann på 6½ av 7.
Stärkt av framgången i blixten fortsatte Wahlbom att spela bra i rond 9 på eftermiddagen och körde över ännu en ryss, FM Savolainen, med ett löparoffer som rensade bort alla bönderna framför svarts kung. Även Carlsten behöll blixtformen och kämpade till sig en remi i ett bondeslutspel efter att ha varit pressad hela partiet mot en österrikare. Danielsson spelade en snabbremi mot en engelsman. Malmdin förlorade dock efter att ha spelat för optimistiskt på damflygeln mot en kanadensare, medan Gromark blev överspelad av GM Pushkov (Ryssland). Gambäck luckrade upp en greks moderna Benoni med e5 följt av e6 och vann.
I tionde ronden hade Magnus Wahlbom tagit sig upp på toppborden och fick svart mot legendariske GM Mihail Suba. Det såg länge illa ut för Magnus, men ett kvalitetsoffer för bonde skakade om Suba som sedan gick fel i slutspelet och lät svenskens damflygelbönder storma fram. En gick i dam och en till var på väg att göra det när rumänen fann för gott att ge upp. En verklig skalp av Wahlbom! Magnus är därför också på allvar med i toppen av 65+-klassen inför slutronden, som en av sex spelare på 7 av 10, och han avslutar mot GM Vaisser (Frankrike). GM Kupreichik, Vitryssland delar ledningen med ryssarna GM Balashov och IM Zakharov på 7½.
Gromark har 5½ efter att ha spelat ett kort remiparti mot FM Jaap (Holland). Även Carlsten spelade en ganska snabb remi, mot uzbeken Agzamov, och har 4½. Det har även Malmdin som vann komfortabelt mot en australiensare. Danielsson har 4 poäng efter att ha åkt på en kombination mot en engelsman. Alla de fyra svenskarna möter lik- eller lägrerankat motstånd i slutronden och har goda chanser att öka på poängskörden.
I 50-klassen spelade Gambäck remi mot IM Shevelev från Israel och får med 5 av 10 stormästarmotstånd i rond 11, i form av tunisiern Bouaziz. I den gruppen förlorade GM Nunn från England mot GM Sveshnikov från Lettland i rond 8, varpå letten i sin tur föll mot en annan engelsman, GM Arkell i rond 10. Georgiern GM Sturua och Arkell delar ledningen på 8 poäng, före Nunn på 7. Sex spelare har 6½, bl.a. Sveshnikov och tävlingens verklige sensation, turken Hur Yasin (E2138).

(Foto av Björn Gambäck: Vapenbröderna Magnus Wahlbom, Rödeby (till vänster) och Nils-Åke Malmdin, Gnarp vann båda i rond 10 av Veteran-VM.)