Veteran-VM: Dubbla vinster för Gromark

Publicerad 31 oktober, 2014 av Niklas Sidmar

gromark1410(bg)Igår var det vilodag i Veteran-VM i Grekland, efter sex av elva ronder. I 65+-klassen delas ledningen av stormästarna Vaisser och Suba på 5 poäng sedan Vaisser fått släppa ifrån sig två raka remier. I 50+-klassen mer eller mindre krossade georgiern Zurab Sturua topprankande John Nunn i rond 6 och leder ensam på 5 poäng. I damklassen är det dubbelt Georgien i toppen då legendaren GM Nona Gaprindashvili gått upp i delad ledning med WIM Melashvili.
Svenskarna i 65-gruppen hade god utdelning i rond 5, även om Robert Danielsson förlorade mot belgaren IM Rooze i dagen längsta parti och Nils-Åke Malmdin fick nöja sig med remi när hans brasilianske motståndare inte ville ha mer mot Malmdins flodhästuppställning. De andra tre svenskarna vann dock ganska enkelt: Magnus Wahlbom körde över en australisk kungsindian, Peter Carlsten vann en miniatyr mot finnen A.Pihlajamäki och Per-Olof Gromark antog lugnt sin israeliske motståndares desperata offer.
Det gick sämre för Björn Gambäck i 50-klassen: Både i rond 5 och 6 förlorade han mot ryskt motstånd, IM Stepovoj resp. V.Pashkov. Det andra partiet borde nog dock ha vunnits efter komplikationer med rockad åt olika håll där Gambäcks angrepp med pjäser såg vassare ut än ryssens bondestorm. Gromark vann ’även i den sjätte ronden, denna gång mot en israel, även om motståndaren kämpade emot i ett slutspel med springarpar mot Gromarks löparpar och merbonde. Malmdin förlorade mot italienaren P.Morriss efter att länge ha stått bättre, men öppnat sin egen ställning med ett olyckligt g2-g4. Övriga svenskar spelade ganska snabba remier, Magnus Wahlbom mot ryske FM Zhelesny, Peter Carlsten mot österrikaren K.Nickl och Robert Danielsson mot före detta ordföranden i internationella korrschackförbundet, skotten Alan Borwell. Därmed har Wahlbom och Gromark 3½, Danielsson, Malmdin och Carlsten 3p, Gambäck 2p.
I rond 7 blir det för första gången ett svenskmöte, när Wahlbom och Gromark ställs mot varandra. De laddade upp genom att sätta sig mitt emot varandra redan vid frukosten!

(Foto av Björn Gambäck: Dubbla vinster för Örgrytes Per-Olof Gromark i Veteran-VM.)