Tredje och fjärde ronden i Veteran-VM

Publicerad 28 oktober, 2014 av Niklas Sidmar

Tredje ronden i Veteran-VM blev något av en sluggerfest för svenskarna: Nils-Åke Malmdin, Magnus Wahlbom och Björn Gambäck försökte alla offra sig fram till segern, dock med alla tre möjliga resultat som utfall! Malmdin vann säkert. Wahlbom bytte ner till ett slutspel med torn och olikfärgade löpare som trots merbonde för Magnus dock var fördelaktigt för motståndaren och till slut blev det en nolla. Gambäck stod för dagens publikparti genom att nobba ett remianbud från FM Chapman (England) för att först offra bonde och sedan löpare när båda spelarna bara hade sekunder kvar på klockorna. I tidsnöden missade Chapman det vinnande försvaret, men Björn missade därefter i sin tur en vinstfortsättning och tvingades ta ut remi genom dragupprepning. John Nunn stod bredvid och skakade på huvudet – och kom sedan fram och visade vinsten i efteranalysen. Peter Carlsten spelade remi med mersmak mot IM Skalkotas (GRE) medan Per-Olof Gromark kontrade hem en vinst med löparpar och dam.

Bäst av svenskarna spelar dock fortfarande Robert Danielsson som tre partier i rad (rond 2-4) lyckats hålla sämre tornslutspel mot högre rankade motståndare. I rond 3 mot ryske IM Zakharov och i rond 4 mot B.Malisov (Israel). Det blev remier också för Malmdin och Gambäck i rond 4, medan Wahlbom revanscherade sig för förlusten i rond 3 genom att krossa en brasiliansk spelare med en konsekvent vitfältsstrategi. Carlsten föll i ett tornslutspel som var svårt men kanske hållbart. Gromark blev nednött av dansken Kolbak i en Maróczy-ställning med omvända färger.
På toppbordet i 65+-klassen vann fransmannen Vaisser mot rumänen Suba och leder ensam på 4 av 4. I 50+-klassen imponerade engelsmannen Nunn genom att vinna ett slutspel med torn och likfärgade löpare mot landsmannen Hebden. Det såg initialt remiaktigt ut och snarast något fördelaktigt för Hebden. Därmed delar Nunn ledningen med dansken Jens Kristiansen på 3½ poäng. I damklassen leder WIM Mednikova från Ryssland ensam på 3½ poäng. Av svenskarna i 65-klassen har Danielsson och Malmdin 2½, Wahlbom 2, Carlsten och Gromark 1½. I 50-klassen har Gambäck 2p.