Sivuk vinner SM-guld

Publicerad 9 juli, 2023 av Leo Brodin

Vitalii Sivuk spelade remi mot Kaan Kücüksari. Bild: Lars OA Hedlund

Vitalii Sivuk började rond åtta 1.5 poäng före de närmast jagande Milton Pantzar och Jung Min Seo. Pantzar och Seo spelade en ganska snabb remi genom dragupprepning. Kommentator Stellan Brynell såg det som att de insåg att de inte skulle komma ikapp Sivuk.

Med resultatet räckte det med en remi för att säkra segern för Sivuk och så slutade också partiet mot Kaan Kücüksari efter drygt 40 drag.

Sivuk är klar svensk mästare innan tävlingen är slut. Den senaste som lyckades med det var Erik Blomqvist 2016, också med 1.5 poängs ledning med en rond kvar. Blomqvist avslutade med en seger och vann med två poängs marginal före tvåan Nils Grandelius.

I år går tävlingen inte lika bra för Blomqvist men efter dagens seger mot Jonny Hector går han uppåt i fältet. Vinner han den sista ronden slutar han på 50%.

Tiger Hillarp Persson vann sitt parti mot Linus Johansson och anslöt sig därmed till Pantzar och Seo på andraplats. Ett jämnt mittspel gick till ett slutspel där Hillarp Perssons kung sprang bäst och Johansson tvingades till pjäsoffer och sedan att ge upp.

Tävlingen är vunnen för Sivuk men inte klar för de andra. Även tvåan och trean är garanterade platser i SM nästa år och just nu finns det tre spelare på delad andraplats. En halv poäng bakom spökar William Olsson och Thomas Ernst som spelade remi idag.

Live Ställning Partier Guide: Allt om SM