Sivuk drar ifrån i SM-gruppen

Publicerad 3 juli, 2023 av Leo Brodin

Vitaly Sivuk. Bild: Lars OA Hedlund

Vitaly Sivuk tar sin tredje raka vinst. Den här gången var det regerande svenske mästaren Jonny Hector som råkade ut för honom.

Hector hamnade tidigt fel i öppningen med en inlåst löpare och Sivuk drog nytta av det. Hector försökte sig på lite motspel men när Sivuk drag 17 helt enkelt struntade i att bonden på b2 hängde och spelade Lg5 blev kommentatorerna Stellan Brynell och Pontus Carlsson mycket imponerande.

När Jonny femton drag senare tvingades ge upp inför en pjäsförlust kallade Carlsson Lg5 det för det största stjärndraget i ett mycket stabilt parti av Sivuk.

Den ende som har lyckats hålla sig nära Sivuk är Kaan Kücüksari. Efter dagens vinst mot William Olsson ligger han en halv poäng efter. Partiet var precis som Sivuks vinst mycket stabilt. Det höll sig jämnt fram till mittspelet men när Olsson lät Kücüksari trycka fram sin mittbonde kollapsade ställningen snabbt.

Kaan Kücüksari mot William Olsson. Bild: Lars OA Hedlund

Tredjeplatsen i tabellen delas mellan Erik Blomqvist, Jung Min Seo, Jonny Hector och Thomas Ernst, alla med ett av varje resultat.

Jung Min Seo vann ett hårt parti mot Linus Johansson efter drygt fyra timmar. Seo stod länge bättre men lyckades inte utnyttja det och efter Johanssons 44 g4 vågade varken Brynell eller Carlsson säga vem som spelade på vinst. Till sist spelade de ett komplicerat slutspel levandes på tilläggstid, då var det dock Johansson som gjorde fel och förlorade.

Partiet som spelades mellan Erik Blomqvist och Milton Pantzar slutade i en snabb remi medan Thomas Ernst vann mot Tiger Hillarp Persson.

Efter att alla partier var slut konstaterade kommentatorerna att det fanns två klara favoriter till att vinna tävlingen, Kücüksari som spelade mycket bra och Sivuk som spelade ännu bättre, långt över sin rating på 2432.

Sivuk som kommer från Ukraina hade för mindre än ett år sedan 2600 i rating men som Pontus Carlsson sa det: Det är ju väldigt tråkiga omständigheter som gör att han är i Sverige och det påverkar säkert en hel del av den här rankingen som han har tappat också.

Live Ställning Partier Guide: Allt om SM