Sivuk behåller ledningen i SM-gruppen

Publicerad 6 juli, 2023 av Leo Brodin

Tiger Hillarp Persson och Vitaly Sivuk spelade remi. Bild: Lars OA Hedlund

Vitaly Sivuk spelade sin tredje raka remi, den här gången i ett kort parti mot Tiger Hillarp Persson. Thomas Ernst och regerande svenske mästaren Jonny Hector som var närmast bakom honom fick kämpa men lyckades hålla remi mot Linus Johansson respektive Jung Min Seo . De förblir därmed en poäng efter.

Jonny Hector var under mycket press mot Jung Min Seo men klarade sig och gick in i en dragupprepning efter några timmar.

Thomas Ernst vann en 101 drag långt parti igår mot Kaan Kücüksari. Idag såg det inte ut som att partiet skulle bli lika långt. Dagens rond började 13.30 och efter tre timmar och 35 drag var partiet nedväxlat till ett jämnt bondeslutspel med löpare för Ernst och springare för Johansson. Kommentator Stellan Brynell gissade att det ganska snabbt skulle sluta i remi trots att Johansson hade en liten fördel.

Johansson gav sig inte och några timmar senare råkade Brynell kalla partiet för ett mardrömsparti. En freudiansk felsägning och han rättade sig snabbt till maratonparti. När klockan närmade sig 19 började han bli orolig för att spelarna skulle störas av förberedelser för Blixt-SM men kvart i sju gick dock Johansson till sist in i en variant där allt byttes av och drag 94 blev det remi. Blixt-SM fick starta i tid.

En av dagens två vinnare var Milton Pantzar som mötte Kaan Kücüksari. Han lyckades tidigt få upp mycket tryck och en garderad fribonde i centrum. Han fick dock också ont om tid och efter bland annat tornbyten var Kücüksari tillbaka i matchen.

Pantzar spelade snabbt och när drag 40 gav honom en halvtimme extra gick han på attack igen. Den här gången gick fribonden inte att stoppa och Kücüksari tvingades offra sin sista löpare för den. Han fortsatte att försöka några drag till med sina egna fribönder men när de blockerades av Pantzars löpare gav han upp. Pantzar är nu ikapp Ernst och Hector på 3.5/6.

Milton Pantzar vann över Kaan Kücüksari. Bild: Lars OA Hedlund

Dagens andra vinnare var William Olsson som slog Erik Blomqvist i ett kaotiskt parti. Han ligger nu på 2.5/6, en imponerande bedrift av JSM-vinnaren efter att ha börjat med 0.5/3.

Live Ställning Partier Guide: Allt om SM