Publik på plats

Publicerad 3 juli, 2023 av Axel Smith

Pontus Carlsson var på väg från Prag till Stockholm när han stoppades av en brand i Köpenhamn. Efter taxi till Sverige var alla tåg fullbokade och han strandade på bäst tänkbara ställe – SM i Helsingborg. Där kommenterade han tillsammans med Stellan Brynell och gjorde reklam för Näringslivet möter förorten.
Vem tror du vinner SM?
– Vitalij Sivuk! (Sagt före dagens rond.)
***
Gunnar Finnlaugsson träffar gamla schackvänner och följer partierna. I kommentatorsrummet är det runt tio åskådare på plats – de flesta sitter hemma framför en skärm.
Vad tycker du om SM?
– Utmärkt spellokal, fina förhållanden, kanske lite sparsmakad cafeteria.
På annat håll hördes en spelare klaga på att caféet och parkeringsavgifterna var så höga att det kostade mer än själva deltagaravgiften. En vän kontrade: det verkar vara dags att höja anmälningsavgiften.
***
Efter några timmar utanför spellokalen slås man av hur många livliga samtal som inleds redan i trappan på väg upp till analysrummet. Där uppe fortsatte samtalen, fast några undantag noterades också – som den schackförälder som satt med analysmotor på mobilen och kritiserade barnets drag som “ditt allra största misstag”. Hade hen gjort det bättre själv?