Normer, elotal och uppflyttning

Publicerad 7 juli, 2023 av Axel Smith

Normalt behövs internationellt motstånd för att kunna ta GM- och IM-normer. Undantag görs dock för nationellt mästerskap (en grupp) och nationellt lagmästerskap (högsta divisionen). I Sverigemästarklssen behövs 6½ poäng för GM-norm, vilket betyder att ingen har chansen. William Olsson tar däremot IM-norm med en poäng i de två avslutande partierna mot Ernst och Pantzar.

För att få elotal krävs fem partier mot spelare med elotal inom 26 månader. Prestationen i dessa partier behöver vara minst 1000. (Den första turneringen räknas bort om den endast innehåller förluster.)

Vinnaren i Mästarklassen-Elit kvalificerar sig för 2024 års Sverigemästarklass i Växjö. Martin Lokander (Stockholms SS) leder före klubbkamraten Eric Thörn (båda på bilden – foto Lars OA Hedlund).
– Hade jag inte brutit foten hade jag nog inte spelat, säger Lokander. Nu gick det ändå inte att göra så mycket under sommaren.
Vad är strategin inför avslutningen?
– Att snarka extra högt. Vi delar nämligen rum. Är dock beroende av honom som chaufför så Eric har det egentligen i egna händer.

Från Mästarklassen kvalificerar sig topp 2. Jan Lundin och Carl Cederstam innehar för närvarande dessa platser.

I klass I-IV sker uppflyttning genom gruppseger eller minst 80 %. I klass III.7 och IV.3 flyttas dessutom tvåan upp, då dessa är schweizergrupper med minst tolv spelare.
Nedflyttning sker vid sämre resultat än 50 % minus en halv poäng.