Ernst avancerar i SM-gruppen

Publicerad 5 juli, 2023 av Leo Brodin

Thomas Ernst vann över Kaan Kücüksari. Bild: Lars OA Hedlund

Vasily Sivuk tappade sin första remi rond fyra och hamnade på ledning en poäng före Kaan Kücüksari, Jonny Hector och Erik Blomqvist. Idag blev det en lugn remi mot Milton Pantzar och ledningen förblir också på en poäng. Närmast jagande svängde dock.

Kücüksari som idag mötte Thomas Ernst fick tidigt en bättre ställning och han utnyttjade den till att offra två bönder för en mattattack. Han fick flera chanser till remischackar men valde att spela vidare i en ställning där han hade en dam för torn, springare och tre bönder.

Spelet höll sig svårbedömt men det lutade mer och mer åt Ernsts håll och efter 101 drag gav Kücüksari slutligen upp. Kommentatorn Stellan Brynell kommenterade att Kücüksari ibland vill vinna så gärna att han förlorar.

Med vinsten tog sig Ernst upp på tre poäng och som närmast jagande. Hector som spelade remi mot Linus Johansson följde med honom. Blomqvist förlorade dock mot Tiger Hillarp Persson som tog sin första seger i tävlingen.

Det var ett parti som höll sig jämnt tills de båda fick ont om tid. Blomqvist valde drag 32 att bygga upp en attack mot Hillarp Perssons kung. Attacken fungerade inte och Brynell konstaterade snart att Blomqvist helt hade tappat kontrollen. Fyra drag senare gav han upp i en hopplös ställning.

Tiger Hillarp Persson vann mot Erik Blomqvist. Bild: Lars OA Hedlund

Dagens tredje vinnare var Jung Min Seo som mötte William Olsson. Efter att ha förlorat mot Blomqvist ronden innan tar han sig dock bara tillbaka till mitt i fältet, en halv poäng efter Ernst och Hector.

Torsdagens rond börjar klockan 13.30 istället för 15 eftersom SM-blixten spelas på kvällen.

Live Ställning Partier Guide: Allt om SM