Bakom kulisserna #1

Publicerad 3 juli, 2023 av Axel Smith

Sedan Sveriges Schackförbund tog över huvudarrangörsskapet av SM för fem år sedan har många rutiner arbetats in, och det är i stort sett samma personer på flera av nyckelposterna. Tapio Tikkanen som huvuddomare, Claes Fransson och Anders Hansen vid livesändning, Stellan Brynell som kommentator, Lars OA Hedlund som fotograf.

Den sistnämnde gör sitt elfte raka SM som fotograf.
Hur ser du på årets SM?
– Varje tävling har sin speciella karaktär. Att sätta betyg är jättesvårt. Här är det bra att spela i en enda lokal, dessutom med högt i tak och god belysning.
Hur har ditt eget uppdrag förändrats?
– Jag har bytt in mina gamla objektiv mot ett spegellöst. Det sätter fokus direkt, vilket gör en oerhörd skillnad, särskilt när man fotograferar barn vid prisutdelningar.
– Att fotografera är nästan som en kampsport. När jag får upp kameran går det fort, det sitter i muskelminnet.

***
Många åskådare har undrat varför partierna, likt storturneringar, inte sänds på Followchess. Claes Fransson berättar att det varit svårt att samarbeta med andra plattformar – de svarar inte, gör fel på namn eller starttider. Med Lichess har det varit enkelt att lägga upp en överskådlig sändning av flera grupper.
***
Liksom tidigare bidrar en lokal klubb med funktionärer. En skillnad är dock att SSF-ordförande Håkan Jalling tagit rollen som ideell tävlingsledare, vilket minskat behovet att ha anställd personal på plats. Nästa års SM går i Växjö.