Seger för Ernst, ledningen delad igen

Publicerad 7 juli, 2022 av Leo Brodin

Efter en vinst mot FM Carl Cederstam delar GM Thomas Ernst ledningen i Mästar-Elit. Bild: Lars OA Hedlund

I den femte ronden vann IM Jan Johansson mot IM Michael Wiedenkeller och tog över ledningen från honom. En halv poäng efter låg GM Thomas Ernst och med dagens vinst mot FM Carl Cederstam kom Ernst ikapp.

Cederstam gick fram med sin h-bonde i öppningen och bytte sedan av den. Det kostade honom några drag och Ernst hamnade före i utvecklingen, Cederstam tvingades släppa en bonde för att komma ikapp. I slutspelet där båda hade torn och dam lyckades Ernst vinna en bonde till och när han sedan genom en kort kombination vann ännu en gav Cederstam upp.

Det var dock mycket nära att Johansson blev kvar som ensam ledare. Han fick tidigt press i sitt parti mot IM Tommy Andersson och genom en kombination drag 32 omvandlade han pressen till bondevinst. När han sedan plockade åt sig en bonde som kommit för långt var han två bönder upp i ett slutspel med torn och springare mot torn och löpare.

Bondeledningen behöll han tills han hade två bönder mot noll och han var mycket nära att lyckas omvandla en av dem till dam. Han råkade dock låta Andersson byta sin löpare mot de båda bönderna och i vetskapen om att torn och springare mot torn är remi valde Johansson att inte fortsätta spela.

Den här gången blev det ingen vinst för FM Jan Johansson. Bild: Lars OA Hedlund

Närmast jagande är femtonåriga FM Edvin Trost som idag vann mot IM Thomas Engqvist och IM Michael Wiedenkeller som var mycket nära att vinna mot FM Eric Thörn men som gick fel i ett slutspel med tre fribönder mot springare och fick nöja sig med remi. Trost och Wiedenkeller möts imorgon i rond sju.

IM Johan Furhoff har inte haft en framgångsrik turnering hittills men i dagens parti mot IM Oskar von Bahr lyckades han äntligen vinna. Det blev ett slutspel med bonde upp som varierade mellan vinst för Furhoff och remi men Furhoff lyckades till slut dra det längsta strået och få ner bonden i dam. von Bahr hade ett torn och en fribonde kvar men när Furhoff gafflade kung och torn gav han upp.

Rond fem blev det fyra remier och tre av partierna tog slut innan drag 30. Rond sex blev det endast två remier och båda partierna var väldigt nära att inte bli remi. Det varierar i Mästarklassen-Elit.

Resultat och ställning Live, kl 14.00 Ladda hem SM-partier