På första försöket?

Publicerad 10 juli, 2022 av Leo Brodin

Simon Lindgren är på väg att vinna sin första SM-tävling. Bild: Lars OA Hedlund

Simon Lindgren har spelat schack i ungefär ett och ett halvt år. Nu spelar han sitt första SM och inför sjunde och sista ronden är han obesegrad med tre vinster och tre remier. Han leder grupp två i klass fyra med en halv poäng. Det ser bra ut och delvis kan man tacka Netflixserier.

-Jag dök ner i schack när jag såg Queen’s Gambit och sen dess har jag inte kollat tillbaka, säger Lindgren.

Målet är klart, att bli bättre. Kanske också att lyckas nå upp till 2000 i rating någon gång. Och träningen är ganska intensiv.

-Jag tränar schack runt tio timmar per vecka. Jag spelar halvtimmespartier som jag analyserar efter. Och så löser jag taktiker och läser schackböcker.

En av anledningarna till att det har gått så bra i tävlingen tror han är att han vetat vad han siktar på.

– De partier jag har vunnit har jag har haft en tydlig plan i öppningen och fått mittspel där jag är bekväm med planerna. De partierna som slutat i remi har varit mer blandade.

Och bra börjar det ofta för Lindgren. I partiet mot Michael Persson rond fyra fick han snabbt en mycket bättre ställning och bondevinst. Persson vann dock tillbaka bonden och partiet omvandlades till ett jämnt mittspel.

Det fortsatte till ett tornslutspel där Lindgren hade en aktivare kung och bättre placerade bönder och när Persson tillät ett tornbyte blev han senare den som fastnade i valet mellan dragtvång och bondeoffer.

Det blev bondeoffer och Lindgren lyckades komma fram och promovera till dam, några drag senare ännu en. Damerna använde han för att sätta en snabb matt.

Även i dagens parti mot Cristina Svensson började det bra. När han som vit fick in en garderad springare på e6 valde Svensson att offra ett av sina torn för den.

Hon fortsatte med en attack där hon offrade sin springare för att bli av med bönderna framför Lindgrens kung men när attacken byttes bort och ställningen efter ett tag blev lugnare låg Lindgren över med ett helt torn. Svensson gav upp.

Vinner Lindgren imorgon har han vunnit tävlingen, får han remi har han kanske också vunnit och förlorar han kommer han som sämst delad tvåa. Inte ett dåligt första SM.

Resultat och ställning