Jonny Hector och Jung Min Seo i delad ledning efter tre ronder

Publicerad 5 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Jonny Hector t. v och Jung Min Seo vann båda två med övertygande spel och är uppe i delad ledning. Foto: Lars OA Hedlund

Tredje ronden av Sverigemästarklassen i Schack- SM blev en rond som kännetecknades av många vinstpartier. Inte bara vinstpartier utan väldigt snygga sådana. Den ena gnistrande vinsten efter den andra avlöste varandra kändes det som. Det var speciellt tre partier som stack ut ordentligt.

Jonny Hector hade svart mot Martin Jogstad. Öppningen var jämn men i mittspelet valde vit en felaktig plan med bondeframstöten d5. Det hade nog varit bättre att byta av på e5. Nu fick svart upp en imponerande bondelavin som bara vällde fram och tog terräng. Som en naturlig del av detta skapade också Jonny ett mattangrepp och vann partiet väldigt snyggt.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Ett annat vinstparti som imponerade var Jung Min Seo som svart mot Axel Smith. En jämn öppning men kanske var vits val att spela Tg1 i sextonde draget något som gav svart chansen att komma före i utvecklingen och ta betydande terräng. Jung Min Seo spelade mycket strategiskt och instruktivt. Tog en viktig tornlinje och bytte ned till ett tornslutspel som var helt hopplöst för vit. En märklig ställning då det nästan kändes som dragtvång. Axel fann helt enkelt för gott att ge upp.

Linus Johansson hade vit mot Ludvig Carlsson och fick tidigt bekvämt spel i öppningen. Förstärkte sin ställning mer och mer och avvecklade till ett vunnet dubbelt tornslutspel. Det blev en snygg avslutande finess och partiet avslutades med en matt.

Linus Johansson i sitt parti mot Ludvig Carlsson. Här fick vi en illustration hur farliga två torn kan vara i mattangrepp. Foto: Lars OA Hedlund

Pia Cramling hade svart mot Tiger Hilllarp. Det blev ett intressant dynamiskt mittspel med ömsesidiga chanser och bondestorm. Emellertid fick Pia en löpare som hamnade illa till och fanns inget annnat val än att offra pjäs för två bönder. Det var inte tillräcklig kompensation för pjäsen och Tiger vann partiet.

Rondens längsta parti blev det mellan Erik Blomqvist som vit mot Jonathan Westerberg. Det blev ett parti där det såg ut som Erik hade en viss press ett tag men partiet tog form av ett tornslutspel. Det tornslutspelet visade vara väldigt remibetonat och spelarna enades om remi.

Lottning rond 4

Ronden går som vanligt att följa i Sveriges Schackförbunds twitch-kanal där stormästarna Stellan Brynell och Hans Tikkanen kommenterar tillsammans med August Lindmark.

Resultat och ställning Live, kl 15.00