Sverigemästarklassen: Spänningen är olidlig

Publicerad 13 juli, 2017 av Sverrir Thór

GM Hans Tikkanen delar ledningen i Sverigemästarklassen. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Hans Tikkanen delar ledningen i Sverigemästarklassen. Foto: Lars OA Hedlund.

Tre spelare delade ledningen inför den sjunde ronden i Sverigemästarklassen. GM Nils Grandelius, GM Hans Tikkanen och GM Tiger Hillarp Persson hade alla tagit 4 poäng på de sex första ronderna men efter den sjunde ronden är trion decimerad till en duo då två av de tre vann sina partier medan den tredje spelade remi, trots idoga försök att forcera fram en vinst.

Vi börjar med vinnarna. Nils Grandelius fick i sjunde ronden möta GM Jonny Hector som har en allt annat än bra turnering och inte utstrålar något självförtroende alls i spelet. Något som är väldigt viktig när man har en så kompromisslös spelstil som Hector har. För en gångs skull gick dock Hector inte på angrepp, han fick aldrig någon chans till det. Grandelius tog kommandot direkt och körde helt enkelt över sin motståndare som spelade oinspirerat. I kommentatorsrummet efter partiet kommenterade Grandelius en ställning i partiet med att det inte hade spelat någon roll om Hector fått spela fem till sex drag i rad, han skulle fortfarande haft en förlustställning, så överlägsen var Grandelius.

Hans Tikkanen fick en mycket svårspelad ställning i sitt parti mot IM Rauan Sagit som liksom Grandelius, men dock med svart, dominerade stundvis brädet. Han valde dock en lite för försiktig väg och Tikkanen kunde klamra sig fast och när angreppet ebbat ut hade Tikkanen en liten fördel i slutspelet. Det är i sådana ställningar som Tikkanen är som bäst och han manglade sin motståndare tills något gav vika och Sagit förlorade till slut partiet.

Tiger Hillarp fick en bekväm och rymlig ställning mot GM Axel Smith och i kommentatorsrummet konstaterade GM Stellan Brynell att det var en ställning som passar Hillarp bra. Han försökte allt han kunde för att forcera fram vinsten men Smith är envis och skicklig på att försvara sig och till slut mynnade partiet ut i ett remiaktigt tornslutspel som till slut också blev remi.

Det är först och främst mellan Grandelius, Tikkanen och Hillarp som kampen om SM-titeln står. De två förstnämnda delar ledningen och en halva bakom dem lurar Hillarp. Man ska dock inte heller räkna bort Axel Smith, GM Emanuel Berg och regerande mästaren GM Erik Blomqvist som alla ligger en poäng bakom ledarduon. Blomqvist vann idag över jumbon FM Martin Jogstad i ett parti som liknar många av Jogstads hittills i turneringen, han blir manglad av sina motståndare och kan till slut inte stå emot i slutspelet. Ett inte helt ovanligt fenomen när en ung och i sammanhanget oerfaren spelare möter starkare och mer erfarna stormästare men spelet i Sverigemästarklassen är utan tvekan en mycket bra erfarenhet för den unga och lovande spelaren från Eslöv.

Vinsten var Blomqvists andra raka och håller han uppe tempot kan han utan tvekan bli en utmanare om slutsegern. Det kan även Emanuel Berg och för all del Axel Smith. Berg mötte i sjunde ronden IM Jonathan Westerberg som var på fredligt humör och valde att undvika alla teoretiska snoppmätartävlingar och spelade utbytesvarianten i franskt. Den leder ofta till lugna och remiaktiga ställningar. Denna gång var inget undantag och efter drygt 20 drag enades spelarna om remi via dragupprepning.

Två ronder återstår av Sverigemästarklassen och spänningen är mycket stor. I morgon kan det hela avgöras för då möts Hans Tikkanen och Nils Grandelius i ett parti som lovar att bli oerhört spännande. Spelet drar igång klockan 15 och i övriga partier möts:

IM Rauan Sagit-FM Martin Jogstad
GM Axel Smith-GM Erik Blomqvist
GM Jonny Hector-IM Jonathan Westerberg
GM Emanuel Berg-GM Tiger Hillarp Persson

Även partierna mellan Smith och Blomqvist samt Berg och Hillarp kan ha en stor inverkan på slutresultatet.

Resultat och ställning
Bilder av Lars OA Hedlund