Mästarklassen-Elit: Revanschsugen von Bahr pressar Åkesson

Publicerad 14 juli, 2017 av Sverrir Thór

FM Oskar von Bahr. Foto: Lars OA Hedlund.
FM Oskar von Bahr. Foto: Lars OA Hedlund.

Efter en ganska trög start i Mästarklassen-Elit har FM Oskar von Bahr kommit igång ordentligt. I den sjunde ronden vann han snabbt över IM Axel Ornstein och satte därmed ordentlig press på GM Ralf Åkesson, som han var i delad ledning med inför ronden. Det var von Bahrs andra raka vinst, efter att han slog just Åkesson i rond sex. Det var dock si och så i början säger han i samtal med schack.se, tills han fick en gratis poäng av GM Thomas Ernst, som han beskriver det.

– Jag kände mig inte helt frisk i början av turneringen och det var i först i partiet mot Ernst som jag kände att det gick att tänka. Även efter det partiet hade jag dock inte vidare självförtroende, mitt största fokus var att undvika ett allt för dåligt resultat.

I partiet efter blev det remi men sedan lyckades von Bahr, som han uttrycker det själv, vinna över Åkesson och då var han plötsligt i delad ledning.

– Målsättningen inför turneringen var att vinna gruppen, jag såg mig själv och Åkesson som största favoriter men sedan blev jag frustrerad när jag kände att det gick trögt. Jag blev irriterad och väldigt uppgiven. Inför den här ronden tyckte jag mig inte ha så stor chans i och med att jag hade två svarta och en vit kvar medan Åkesson hade en svart och två vita men nu vann jag med svart och nu känner jag att jag har en bra chans, säger han.

Oskar von Bahr, som till hösten bör få en IM-titel sedan han tagit alla normer som krävs och har rating över 2400, vann Mästar-Elit som det hette 2002 och kvalificerade sig till SM-gruppen året efter men bröt turneringen efter två ronder på grund av dålig hälsa.

– Så jag är sugen på att ta mig tillbaka till högsta klassen och ta revansch, säger Oskar von Bahr.

Den temporära pressen klarade Åkesson då han vann över FM Erik Thörn och därmed är von Bahr och Åkesson fortsatt i delad ledning inför de två avslutande ronderna. De jagas främst av IM Johan Eriksson och IM Thomas Enqvist som vann sina partier mot Simon Rosberg respektive Josef Ask och ligger därmed fortsatt en halva bakom ledarduon. Kampen om slutsegern kommer att stå mellan dessa och eventuellt kan IM Jan Johansson som spelade remi mot Thomas Ernst utmana.

Resultat och ställning i Mästarklassen-Elit