Inför SM: Blomqvist räknar med hård kamp

Publicerad 15 juli, 2016 av Sverrir Thór

Foto: Lars OA Hedlund
Foto: Lars OA Hedlund

Erik Blomqvist har sedan han blev stormästare 2013 varit en av landets flitigaste elitspelare och spelar inte enbart på elitnivå utan även i lagtävlingar hemma i Stockholm. Han har figurerat i landslagssammanhang och ses av många som den som eventuellt kan komma att utmana Nils Grandelius om SM-titeln i år.
De senaste två åren har Blomqvist hamnat på medaljplats i SM, han kom tvåa i SM i Borlänge 2014 och i Sunne ifjol hamnade han på bronsplatsen. Är det dags för guldet i år?
– Målet är att spela bra schack och förhoppningsvis vara med i toppen. Jag vill inte spekulera så mycket kring placering utan siktar på ett parti i taget, säger Erik Blomqvist.
Han medger dock att självklart fantiserar han som alla ambitiösa schackspelare om att bli svensk mästare då det i slutändan ju är vad turneringen handlar om.
– Förutom Nils Grandelius som sticker ut lite så ser startfältet riktigt jämnt ut rankingmässigt så det är bäddat för en oviss och spännande tävling.
Blomqvist som har satsat hårt på schack de senaste åren beskriver SM som en mycket betydelsefull och prestigefull tävling.
– Det brukar alltid vara hård kamp och händelserika partier vilket det säkerligen blir i år också.

Brukar alltid dyka upp någon överraskning
Inför SM var Erik Blomqvist i Teplice i Tjeckien tillsammans med Jonathan Westerberg, och spelade en stark öppen turnering där han gjorde mycket bra ifrån sig och till slut hamnade på en meriterande fjärdeplats. Han säger att den turneringen var en viktig del i hans uppladdning då det var hans sista turnering inför SM.
– Att det gick bra där ger en viss trygghet inför SM. Nu har det gått några veckor sedan dess så det blir intressant att se hur tävlingsuppehållet har påverkat.
Erik Blomqvist konstaterar att han har mött alla spelarna i Sverigemästarklassen förut och de flesta av dem flera gånger vilket gör att de flesta har bra koll på varandra. Det ger honom en möjlighet att fundera lite extra kring öppningsval då man vet vilka typer av ställningar motståndarna gillar och inte gillar.
– Fast även om man känner varandra väl så brukar det alltid dyka upp någon överraskning från det ena eller det andra hållet, säger Erik Blomqvist.

Sverigemästarklassens hemsida