De grova bortsättningarnas dag

Publicerad 19 juli, 2016 av Sverrir Thór

FM Deniz Arman. Foto: Lars OA Hedlund.
FM Deniz Arman. Foto: Lars OA Hedlund.

Att sätta bort sig är något alla schackspelare någon gång ibland råkar ut för. Även de allra starkaste. Det ser vi prov på regelbundet. Samtidigt är det så att ju bättre man är som schackspelare, desto färre blir bortsättningarna men ibland kommer de på löpande band, något vi såg prov på i den fjärde ronden i elitgrupperna i SM. Vissa av dem var riktig grova.

Ta exempelvis partiet mellan FM Viktor Forsberg och FM Deniz Arman i Mästarklassen-Elit. Där hade Forsberg, vit, varit i förarsätet hela partiet och stod på vinst när han i ett enda drag lyckades förlora partiet. Matt eller tornförlust (med matt ganska snabbt därefter) var hans alternativ och då valde han det tredje, att ge upp. Även i partiet mellan GM Ralf Åkesson och FM Eric Thörn lyckades en av spelarna spela bort ett starkt övertag. Eric Thörn har haft ett strålande schackår, något av ett genombrott, och i Rilton Cup var han nära en IM-norm, som han sedan tog i Hasselbacken Open. Inför fjärde ronden i Mästarklassen-Elit ledde han och hade spelat ut Åkesson när tre väldigt tveksamma drag i följd förstörde det hela. Stormästaren Åkesson högg direkt och vann partiet någara drag senare.

IM Rauan Sagit hade ett visst initiativ i sitt parti mot Anders Wengholm och spelade bra men när Wengholm spelade vinsten honom rakt upp i händerna tackade Sagit och bockade och avslutade säkert med ett vackert angrepp.

Martin Jogstad. Foto: Lars OA Hedlund.
Martin Jogstad. Foto: Lars OA Hedlund.

Det var inte bara i Mästarklassen-Elit som bortsättningarna var frekventa, de förekom även i junior-SM och veteran-SM. I junior-SM har tre spelare tagit täten, eller ja, ska vi prata kapplöpningsspråk så har Jung Min Seo tagit täten och Mattis Olofsson-Dolk och Martin Jogstad har tagit upp jakten. De två senast nämnda ligger en poäng före de närmast jagande medan Jung Min Seo fortsatt är i ledning, med 3½ poäng på de fyra ronderna, en halv poäng före Olofsson-Dolk och Jogstad.

Den ledande 14-åringen fick i fjärde ronden ta sig an Gabriel Svorono och när Svorono gick på dagens tema och satte bort sig högg Jung Min Seo direkt och bärgade sin tredje fullpoängare.  Även Olofsson-Dolk och Jogstad fick lätta vinster idag tack vare bortsättningar, mot Milton Pantzar respektive Lars Åström.

I veteran-SM hade FM Börje Jansson skickligt manövrerat ut Åke Westin när han satte bort en pjäs och gav upp direkt i en ställning som eventuellt hade kunnat gå att rädda men det hade också kunnat bli en plågsam förlust. Efter dagens spel i veteran-SM är Per-Olov Nordström i ensam ledning då han slog Krister Lagerborg och därmed den enda som vunnit alla sina partier.

Resultat och ställning