Nils Grandelius SM-vinnare efter särspel

Publicerad 19 juli, 2015 av Niklas Sidmar

sarspel2015För tredje gången på de fyra senaste åren krävdes särspel för att kora SM-vinnaren och för andra gången var Nils Grandelius inblandad. Förra gången, 2013, förlorade han mot Hans Tikkanen i en duell som gick ända till det avslutande Armageddonpartiet.
-Jag är en annan spelare nu och det kändes inte som om jag hade någon nytta av att ha spelat ett särspel i SM-gruppen tidigare. Men det skadar förstås inte att ha gjort det förut. Och det kan nog vara bra träning för framtiden att få spela särspel i ett pressat läge. Många tävlingar avgörs ju på det här sättet nuförtiden, konstaterar han.
Efter åtta ronders spel i SM-gruppen ledde Nils med en poäng före Emanuel Berg, och just dessa två möttes i den sista ronden. Emanuel var tvungen att vinna partiet och spelade oväntat Kungsgambit och efter ett komplicerat parti lyckades han säkra segern och särspelet.
-Han överraskade mig, och det blev en väldigt farlig ställning. Jag är inte jättenöjd med spelet i det partiet, och tycker inte att det skulle behövt gå till särspel, säger Nils.
-Att ladda om till särspelet var inte så svårt. Jag försökte bara att se det som en helt ny tävling.
Nu väntar spel i Abu Dhabi i slutet av sommaren, och därefter VM i blixt- och snabbschack i oktober för Nils.